Ciclistes a la carretera

La proliferació cada cop més gran de ciclistes a les nostres carreteres està comportant un cert conflicte entre els conductors d’automòbils i els que van en bicicleta. No és estrany veure retrets en ambdues direccions i un ambient força crispat, que té similituds amb el que ja fa uns anys que es dona a dins les ciutats entre ciclistes i vianants. En el cas de les carreteres, la baula més feble són els ciclistes, i el nombre d’accidents i, fins i tot, morts que hi ha hagut per atropellaments de cotxes a ciclistes també ha augmentat, en una proporció similar a la de la quantitat de ciclistes que circulen.

 

En un dels últims casos, el d’un ciclista mort a l’N-340 a l’altura del Vendrell fa un parell de setmanes, em va cridar l’atenció que hi havia a les xarxes socials un bon nombre de comentaris criticant l’actitud dels ciclistes, gairebé  com si insinuessin que ells s’ho buscaven per circular com ho feien. No em va semblar gens adequat, primer de tot perquè, en la majoria dels casos, aquests accidents fatals són produïts per conductors que estan tornant de nits de festa amb un grau d’alcoholèmia molt superior al permès.

 

No té cap sentit davant d’una situació així fer menció a males praxis que puguin tenir alguns ciclistes. Seria com si, en el cas que un ciclista que anés ebri atropellés un vianant que travessava per un pas de zebra, algú mencionés que hi ha vianants que s’ho busquen perquè travessen el carrer per on volen.  

 

És evident que hi ha ciclistes que poden no complir les normes de circulació —inclús alguns ni les deuen conèixer—, com també hi ha conductors de cotxe que no les compleixen, però no cal barrejar-ho amb casos desgraciats on està prou clar qui té la culpa. Una altra cosa és que alguns dels ‘nous’ ciclistes hagin de revisar el codi de circulació per conèixer bé com els afecten les normes de trànsit. No estarà de més per millorar la seva seguretat, sobretot ara que s’acosten mesos de carreteres carregades de vehicles.
Comentaris
Pau
Correcte en tot, però afegiria que ja que fan ús de les carreteres que paguin permís de circulació i vagin identificats amb algun tipus de matrícula
Marc
Només cal revisar els accidents mortals on els conductors anaven drogats o beguts. Diuen que una distracció la pot tenir tothom, cert, però aquests conductors ja no haurien ni de tenir l'opció de poder conduir.

envia el comentari