Alarma nuclear

La setmana passada es va saber que hi havia hagut un incendi a la Central Nuclear d'Ascó. Resulta que es va veure una columna de fum emergint del formós meandre asconer de l'Ebre, producte d'un curtcircuit en caure aigua sobre un armari elèctric o algun altre d'aquests dispositius predigitals amb què es controla la planta que més energia produeix al país. Hem de pensar que quan es van dissenyar els sistemes de control de la Nuclear, els catalans duien pantalons de campana, barbes castristes i cadenes d'or penjades al coll. En realitat, que curtcircuités un plafó o un instrument tampoc ens hauria de fer perdre la son, hi ha tallafocs i sistemes de seguretat suficient per garantir el funcionament normal de la instal·lació. El que ens hauria d'amoïnar més és —atenció, aportació tècnica— una fuga d'aigua desmineralitzada del circuit de refrigeració del reactor, que és exactament el que va succeir. Cal tenir en compte que aquest fluid és l'encarregat de mantenir la temperatura del nucli a ratlla i que està en contacte —indirecte en el cas del circuit secundari— amb les barres d'urani, aïllant-les, dins de l'edifici de Contenció.

 

Dit d'una altra manera, la gravetat està no en el conat d'incendi sinó en risc de fuga, no de radiació a l'exterior, cosa que seria altament improbable, però sí de l'aigua desmineralitzada del sistema, que podria perjudicar la correcta refrigeració del nucli. I que algú permetés operar en el circuit sense la prevenció mínima i desitjada. Dit d'una altra manera, ja fa temps que, tots els que vivim a cent quilòmetres a la rodona d'una central nuclear podríem ser morts o calcinats per la radioactivitat. Abans de continuar hem de constatar que l'energia nuclear és fantàstica. Bé, aviam, com us ho podria dir perquè em fos senzill i us fos veritat: l'energia nuclear és la polla. I no parlo d'aquella utòpica i per ara incontrolable fusió atòmica que ha de ser la panacea energètica del futur, no. Parlo de fissió dels nuclis, una tecnologia centenària i popular en tot el món industrialitzat que ha proporcionat a la humanitat el període de prosperitat i pau relativa —perquè la pau va per barris— més fructífera de la seva història. Ja em direu com tindríem internet, Tinder i Restaurant a Casa sense energia nuclear. D'acord que presenta algun problema. Es van haver de tirar bombes per veure que no era l'ús preferent ni recomanable de la manipulació de l'àtom. L'obtenció de l'urani per enriquir avui en dia presenta dificultats de mineria sostenible, gestió de recursos naturals i respecte dels drets humans, però si hem pogut encarrilar el comerç just i hipster del cafè no veig perquè no es pot fer amb un mineral. També hi ha la complicació dels residus però també és una qüestió en vies pròximes de resoldre's. Un altre cop Elon Musk amb el projecte SpaceX té la solució: encapsular les restes radioactives i fotre'ls puntada intergalàctica en direcció a Alfa Centauri, que allà no faran nosa a ningú. Tot això són contres altament esmenables. I el pro, a banda de ser una energia neta i barata si no fos pel potineig estatal i els peatges oligàrquics, és que té l'immens poder de fer-te immune al xantatge.

 

Primer, a la coacció a les nostres consciències ecològiques. Mentre el 100% d'energia no pugui ser verda i eficient, l'aposta per les renovables només servirà de plataforma per a l'estafa i el tinglado, com ha quedat abastament demostrat en l'episodi de les primes que encara paguem i pagarem. Mentrestant, nuclears sí gràcies. I segon i més important, l'energia atòmica ens fa immunes al xantatge islàmic dels hidrocarburs de la Península Aràbiga i el nord d'Àfrica, dictadures feudals i criminals que, per si no us n'heu adonat, fan servir els nostres diners per practicar un terrorisme refinat, fanàtic i eficientíssim. Dit d'una altra manera, les moratòries nuclears europees maten. Als mateixos europeus que bandegen la construcció de noves centrals i ens posen en risc allargant la vida útil de les existents —gairebé totes del temps del Naranjito— molt més enllà del que seria raonable, amb el cost extra que representa el manteniment d'aquestes baluernes juràssiques. Encabat no sabem per què aquestes factures de la llum. Dit d'una altra manera, Europa ha renunciat a la dignitat d'autodestruir-se transferint el poder sobre la pròpia existència a una civilització bàrbara, en un desistiment de responsabilitats revelador de la deriva naïf que hem pres.


I si continuar vius us sembla poc argument a favor de les nuclears, hi ha les recàrregues. Cada divuit mesos cada reactor —i en tenim dos a Ascó i un a Vandellòs— ha d'aturar-se per recarregar combustible. Les Centrals absorbeixen llavors un atur endèmic i mantenen a ratlla un hipotètic descontent, perquè sempre és millor treballar una estona que no treballar. I per tot arreu de la Terra Alta, de la Ribera d'Ebre i del Camp s'ensuma l'alegria de l'obrer que farà la verema i arreglarà l'any, pagarà una matrícula universitària a un fill, es comprarà una tele de 65 polsades per mirar el Tour de França o s'anirà a fotre una mariscada. Tant se val. El que hauríem de fer és embolicar la cúpula d'Ascó amb una estelada perquè no se'ns constipi. I convidar a la reflexió demagògica: si en comptes d'intentar arreglar aquestes centrals que cauen a trossos en féssim dues o tres de noves, tindríem plena ocupació i felicitat regional pel cap baix fins al 2035. I més enllà ja no cal patir, que el planeta no aguantarà.
Comentaris
Pere
Escrius molt bé, Bonet, però defensant l'energia nuclear t'equivoques. Es podrien donar moltes raons, però n'hi ha prou amb veure l'evolució de la cotització de la principal empresa que es dedica a construir centrals nuclears, la francesa Areva: els últims 5 anys ha caigut un 85 per cent.
Miquel Bonet
Exacte, Pere. Cau perquè als europeus ja no ens barrufa l'energia nuclear.

envia el comentari