El projecte sanitari pel Vendrell

Seguint el fil de l’última proposta aprovada al ple municipal sobre l’ampliació de l’aparcament de l’Hospital Comarcal que va presentar la meva companya de partit Eva Mata, m’agradaria escriure aquesta reflexió per parlar una mica del projecte sanitari del nostre Ajuntament, de les seves propostes en aquesta matèria.

 

La sanitat al nostre municipi té problemes importants si tenim en compte que una eina tan important com és el CAP està saturat des de l’any 2008. A més, tenim un Hospital Comarcal que té un aparcament deficitari des que es va construir i que fa dotze anys que demanava a crits la necessitat que es fessin unes infraestructures millors. Aquests dos elements van ser portats al ple municipal per l’oposició i no pel govern, i això posa de manifest que no existeix un projecte sanitari a la regidoria de Salut. Aquests són dos problemes massa importants perquè el nostre govern no els tingui sobre la taula des del començament de la legislatura, el 2015, per tal de millorar la vida de la gent a través d’un projecte transversal de ciutat.

 

És bo posar sobre la taula que des dels grups que governen el nostre municipi, durant la campanya electoral, van posar aquests elements mencionats com a part del seu programa electoral. Sense anar més lluny, podem dir que el PSC del Vendrell del nostre batlle i el seu segon Kenneth Martínez a la campanya electoral del 2015 van prometre instar la Xarxa Tecla a millorar l’aparcament de l’Hospital, van dir que treballarien per la construcció del CAP del Botafoc que va acompanyada de la construcció d’un centre d’hemodiàlisi o inclús van parlar de la construcció d’una residència per a persones amb malalties mentals. Curiosament, i encara que el PSC està al govern des del 2015, aquestes propostes en matèria sanitària que són estructurals pel benefici de tots i que van ser aprovades per unanimitat, van arribar al ple de la mà de l’oposició.

 

Però no ens ha de sorprendre que es faci servir com a eina electoral. Les promeses sanitàries al nostre municipi ja haurien d’estar acostumades donat que al mes de març de l’any 2011, a dos mesos de la campanya electoral, el senyor Benet Jané, alcalde de CDC que ara es fan dir PDECat, va fer la cessió dels terrenys del CAP del Botafoc, i va fer un acte solemne de col·locació de la primera pedra per guanyar vots, perquè com podeu llegir, el 2015 Martí Carnicer del PSC va tornar a prometre la construcció del CAP.

 

És curiós analitzar el cas de l’aparcament de l’hospital. Pel que fa a l’actitud del PSC del Vendrell, ho va proposar al ple l’any 2008, quan Benet Jané era batlle; ho van tornar a reclamar el 2011 poc abans de les eleccions; i des que estan al govern fa dues legislatures, no han fet res per canviar les coses, menys quan han estat en campanya electoral.

 

Tornant al projecte sanitari del nostre govern actual, després d’aprovar la proposta de tirar endavant la construcció del CAP del Botafoc i la Unitat d’Hemodiàlisi —que van anunciar que es començarien a construir a finals de gener del 2017—, ens trobem que van anunciar a finals d’abril que les obres es retardarien dos mesos més. La raó: el dret de superfície cedit a la Xarxa Santa Tecla l’any 2011 ha caducat; i ara em pregunto jo: és que ningú del govern no va mirar a l’octubre la situació de la cessió dels terrenys? Per què jo tinc coneixement que l’organització civil Xarxa Vendrellenca, que va enviar la proposta als grups del ple i que va ser qui va posar sobre la taula de debat aquesta mancança històrica i molt necessària per a tots els ciutadans i ciutadanes de la nostra vila, ja ho apuntava a l’octubre? Però no passa res; amb aquest tema de cessions ja els ha passat amb els terrenys per construir una residència per a gent amb malalties mentals. El dret de superfície es va extingir el març del 2016, però preguntat el nostre regidor de Sanitat, el senyor Trillas, al ple del maig del 2017 sobre les raons per què no es va construir, va dir que era per un problema de finançament de la Generalitat i que feia quinze dies que s’havia reunit amb l’entitat que l’havia de construir. Em fa la sensació que el regidor no sap que el dret de superfície va caducar fa un any i que aquesta resposta només és per justificar-se. És per això que aquestes coses són les que fan qüestionar-me quin projecte sanitari té el nostre govern local per a la nostra vila. La resposta, penso jo, és molt senzilla: no hi ha cap projecte perquè un projecte sanitari de ciutat s’hagués tingut en compte al principi de la legislatura, les mancances en matèria sanitària i s’haguessin treballat.

 

No vull tancar aquest article sense recordar que hi ha hagut altres propostes en matèria sanitària importants portades al ple municipal per l’oposició, com per exemple la creació d’una comissió de Salut a l’Ajuntament que hauria de servir per fer un seguiment de les necessitats en matèria sanitària de la nostra vila i redactar un projecte sanitari amb criteri mèdic, veus independents i amb coneixements amb el tema, o també la proposta de tenir una ambulància medicalitzada amb seu al Vendrell. Segurament n’hi ha més però crec que amb això és suficient per dir que crec que queda de manifest que no tenim un projecte en matèria sanitària per a la nostra ciutat i que posa sobre la taula les carències en aquesta matèria per part del nostre govern i l’ús polític que han fet des del grup que el compon en campanya electoral amb l’única finalitat d’obtindre vots.

 

Per acabar, vull recordar als qui van fer aquestes propostes al seu programa electoral, els membres del PSC del Vendrell, que tot això el podien haver portat ells al ple, perquè aquestes propostes són d’aquelles que fan molt millor la ciutat i la qualitat de la vida de la gent. El problema és que crec que tot això per a vostès no són més que promeses electorals per omplir el programa, i la sort que tenen els ciutadans i ciutadanes del Vendrell és que per l’oposició, això són necessitats reals.
Comentaris

envia el comentari