Onze centímetres d'aigua

Obrir l'aixeta i poder beure l'aigua que en raja, una acció impossible en diversos municipis de la Conca de Barberà des de fa, aproximadament, una dècada. Actualment, l'aigua de Forès, Savallà del Comtat, Passanant i Belltall, Conesa, les Piles, Santa Coloma de Queralt, Vallfogona de Riucorb i Llorac compta, en alguns casos, amb uns nivells de nitrats que doblen els permesos i amb uns índexs de sulfats sis vegades per sobre del que tocaria.

 

Després de mesos de negociacions i de diverses versions del projecte, que finalment s'ha catalanitzat 100%, sense un euro de l'Estat, una trentena de municipis de la Segarra, l'Anoia, l'Urgell i la Conca sembla que podrien estar a prop de comptar amb aigua de boca provinent del canal Segarra-Garrigues gràcies a una canalització amb canonades d'onze centímetres, semblants a les dels baixants de la majoria d'habitatges.

 

L'acord, batejat amb el nom del 'pacte de Rialb', sembla que l'han suat, i força, totes les parts, fins i tot el mateix conseller de Territori, Josep Rull. Amb tot, un cop signat i havent concretat preus i aportacions milionàries de les Diputacions Implicades i l'ACA i quan tothom tenia gola avall que les obres començarien abans que acabés el 2017, no paren d'aparèixer veus contràries al projecte.

 

La Plataforma en Defensa de l'Ebre considera que el pacte és un transvasament encobert per acabar fent arribar aigua a Barcelona en una fase posterior i el Govern d'Aragó clama per aturar el projecte que entén com un transvasament entre conques del Segre a l'Ebre. La CUP també se sumava al club dels contraris i demanava estudiar alternatives al pacte de Rialb com la neteja dels aqüífers contaminats, una petició a la qual també se suma la Plataforma en Defensa de l'Ebre que, periòdicament va recordant la seva posició contrària a través dels mitjans de comunicació. Amb tot, la mare dels ous recau en el fet que alguns dels municipis que necessiten aquesta aigua de boca tenen part del seu terme municipal en una conca diferent de la de l'Ebre. Tot i això, el Govern espanyol ja va autoritzar els transvasaments entre conques, amb una limitació de cabdal, l'any 2011.
 
Comentaris

envia el comentari