Pellicer obliga una moció de censura impossible

Al Palau Municipal feia setmanes que sabien que l'odi dels de la plaça del Castell a Carles Pellicer complicarien un acord que s'havia treballat i molt amb el portaveu municipal del PSC. Ho van lligar i ho van portar a l'assemblea, però el nucli fort de l'alcalde de Reus ja estaven treballant en un possible escenari post «no». Calia forçar algunes coses i que en passessin unes altres i aquest divendres va passar tot.

 

Amb el «no» del PSC, el govern de la ciutat —PDeCAt i Ara Reus. Esquerra, com és habitual, s'ha quedat una passa al costat, les contradiccions del grup municipal passen factura i el lideratge que vol exercir Ester Alberich ho complica tot— va encetar una campanya per explicar el nou pressupost i què aportaria de bo a la ciutat. Semblava una campanya per gestionar el «no» d'aquest divendres i poder anar als barris amb un enemic clar, els partits del «no». Però el pinyol de l'alcalde treballaven amb la vista posada en un escenari diferent, aprovar els pressupostos amb una moció de confiança vinculada als comptes. L'amenaça d'una moció de censura que va llençar Marta Llorens, portaveu del grup municipal de la CUP, durant el ple ho va precipitar tot. Pellicer, acompanyat de tots els seus regidors —també els quatre d'ERC i Ara Reus— van sortir a dos quarts de tres de la tarda per donar els detalls de la qüestió de confiança que es votarà Dimecres Sant.

 

Vindran dies moguts a l'Ajuntament de Reus però tot fa pensar que dimecres s'acabaran aprovant els pressupostos. Teatre o poc més. Sigui de manera definitiva o pendents dels 30 dies que caldran si la moció de confiança no prospera, hi haurà pressupostos. Si bé és cert que Carles Pellicer governa amb «minoria absoluta» —11 de 27 regidors— també cal tenir en compte que l'oposició no pot sumar una alternativa viable. Cal que catorze regidors, la majoria absoluta, signin la moció de censura i tinguin una alternativa a Carles Pellicer. Un fet, ara per ara, que sembla complicat. Ara Reus (2) i Esquerra (2), preguntats en roda de premsa, han dit que no hi jugaran. Caldria que els tres partits grans (CUP (6), Ciutadans (4) i PSC (4)) ho votin.

 

Carles Pellicer, amb la qüestió de confiança, obliga a l'oposició, heterogènia i dividida, a fer-li una moció de censura que sembla impossible. I a més, a organitzar-se en 30 dies. Posa el rellotge contra l'oposició després d'escalfar l'ambient amb la campanya del pressupost, havent posat el PSC en la diada del «no» i havent aconseguit tapar part de la repercussió mediàtica de la moció de censura que Llorens va anunciar al Ple. Sense unitat de l'oposició —cal un govern alternatiu, el reglament de règim local és prou garantista per donar certa estabilitat als ajuntaments— hi haurà pressupostos i Pellicer complirà el seu full de ruta. Amb els pressupostos aprovats el govern tindrà marge d'acció per arribar, gairebé, al maig del 2019.

 

Guillem Ramos-Salvat, director de delCamp.cat
Comentaris
Feminista d'esquerra
Lo de l'alberich ni és lideratge ni és res.
Sergi
Teatre, i molts calers a la butxaca, egos personals, vividors de la política , arribistes i galifardeus/ cal una regeneració total de política i de politics a REUS.

envia el comentari