Cultura a peu de carrer

Reus acollirà aquest cap de setmana un esdeveniment cultural, polític i festiu. Fa uns mesos, un grup de catalans i bascos residents a la ciutat van decidir reactivar l'Euskal Komisioa de Reus, una entitat inactiva des del 2007, que ha culminat amb un agermanament entre la capital del Baix Camp i el municipi de Deba (Guipúscoa), poble natal d'alguns dels membres de l'organització. Una trobada que pretén difondre la cultura i els processos polítics que es viuen al País Basc i als Països Catalans, a través de diverses activitats que han organitzat braç a braç amb múltiples entitats reusenques. L'atapeït programa posa en relleu l'extens i divers teixit associatiu existent a la ciutat i la gran quantitat de persones disposades a treballar per promoure la cultura popular.

 

La plaça de la Farinera serà un dels espais on es desenvoluparan activitats que reforçaran encara més que Reus és una ciutat viva. Un altre grup de persones s'ha posat mans a l'obra per donar un impuls a aquest indret amb tant d'encant, que durant els darrers anys ha estat ocupat per la macroterrassa d'un establiment que ens ha fet oblidar que existia i que n'ha impedit la utilització per a altres projectes. Aquesta voluntat de recuperar les places i els carrers del centre es veurà reflectida durant la trobada del cap de setmana, que coincidirà amb uns dels primers actes en aquesta nova plaça. Serà emocionant veure com els Xiquets de Reus aixequen els seus castells i com la gent es reuneix per assistir a l'acte polític de cloenda en un lloc que no imaginàvem que pogués tenir un ús més enllà de l'àmbit privat. Confiem que aquest sigui només l'inici d'una llarga llista d'idees que veuran la llum entre els mítics quatre arbres i els recentment instal·lats bancs i jardineres.

 

Paral·lelament a aquesta proposta, un altre col·lectiu reusenc també aproparà la cultura a la ciutadania des del carrer. Coincidint que el diumenge 9 d'abril farà 80 anys del primer bombardeig a la ciutat durant la Guerra Civil, Mandrília —que alhora participa de l'agermanament entre Reus i Deba— ens traslladarà al 1937 i ens convidarà a fer un exercici de memòria històrica molt necessari. El seu projecte destinat a recordar com es va viure el conflicte a Reus inclou activitats diverses durant l'any, la més rellevant de les quals tindrà lloc al pròxim mes de juliol i forma part del programa de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017. Són moltes les entitats que dia a dia demostren amb escreix que la nostra ciutat mereix aquesta capitalitat, però també deixen clar que hi ha altres opcions —sovint més a prop del que ens pensem— a part dels espectacles que es programen per cobrir l'expedient. Les ganes de tirar endavant iniciatives innovadores i participatives hi són, ara només cal creure en aquest model i no girar-hi l'esquena.
Comentaris
pol
no conec de res aquesta noia, pero llegint el text propagandistic diria que treballa (o vol treballar) per l'IMAC, algu ens ho aclareix?
Marta
Deu ser cosa d'aquest diari digital ja que el sr director del mateix sempre ha estat força interessat en que li facin un lloc a mida dins l'IMAC, ja se sap, deu els crea i ells s'ajunten...

envia el comentari