Recuperem el centre

Mango, Imaginarium, Pimkie, Alquimia, Claire's, Pronto Moda. Una llarga llista. Són els noms dels comerços que durant aquestes darreres setmanes han abaixat la persiana al centre de Reus. A ReusDiari.cat hem anat explicant aquests tancaments i noves obertures —com l'òptica del carrer de Llovera o Movistar del carrer de Monterols— però no és difícil veure que no ha estat equitatiu, n'hi ha molts més del primer cas que del segon.

El motiu, almenys per mi, no és clar, però del que no hi ha dubte és que no hi ha setmana que alguna botiga cèntrica posi punt final a la seva activitat. Els qui més coneixen el tema apunten que tot plegat podria tractar-se de diversos factors: el cíclic, l'època de l'any —molts negocis acaben de deixar enrere el Nadal i han cremat l'últim cartutx— o l'adaptació de La Fira, que és inevitable veure-la com un factor negatiu des d'aquest punt de vista. A més a més, cal tenir en compte els preus dels locals.

Les causes i els remeis els deixaré pels qui tenen aquesta responsabilitat, millor. Jo, com a reusenca, puc dir —amb moltíssima pena— que passejar per Reus comprant no és el que era. Trobar tot el que busques en tres carrers i gaudir mentre mires aparadors ha acabat. Ho va fer, en gran majoria, amb l'obertura del centre comercial del Parc de Sant Jordi però ara la fugida de comerços del centre està rematant-ho. Són molts els qui es neguen encara a trepitjar La Fira per defensar el comerç local, però és innegable que sectors com el tèxtil són majoritàriament allà.

Ni el somni de Nadal ha estat suficient per mantenir obertes algunes botigues. Sincerament, no sé quina és la solució. Si algú sap per on començar a reconquerir l'esperit comercial que regnava al centre que es posi mans a l'obra ja, si no potser és massa tard.

 

Carla Bergadà, responsable deReusDiari.cat.
Comentaris
Jaume A
Potser un dels motius principals és que a Reus ens agrada el comerç autèntic. Tothom ens ve a la memòria la pastisseria, la merceria, la lampisteria o la roba a mida de botigues que porten obertes des de fa 40, 60 o molts més anys. Aquestes son les botigues que hi donen caràcter. Obrir una botiga amb moltes coloraines, música ben alta, empleats no sé si ben pagats i avocar-hi un container vingut de l'Orient amb productes de baix cost, no se si dona molta categoria a la ciutat.
Ciutadà
Estic en contra l'obertura de la Fira, però el problema dels tancaments ni es la Fira ni son els lloguers, és la baixada del consum, la por a perdre la feina, la incertesa económica. No es consumeix, impostos molt alts per les classes mitjanes. Si hi ha consum es poden pagar els lloguers pactats i mantenir el centre i la fira perfectament. Deixem de mentir, no hem sortit de cap crisis, el 99% de la població no està al IBEX35.
Hem volgut copiar altres models comercials, amb l'únic objectiu d' embutxacar les arque municipals, deixant aparcats els comerços locals. D'altra banda les noves tecnologies i nous hàbits de compra no necessiten de les botigues, passant aquestes a ser només aparadors on probar la mercaderia per després comprar-la on line i estalviar se uns pocs euros. S'ha preferit la globalitzacio de la ciutat i aixo resta encant a la ciutat. Es de suposar que jo tambe baixare la persiana. Hi som desde 1876.
Imma
Jo si que crec que els preus dels lloguers a influit als tancaments de les botigues.
Sara
Per mi Reus ja era un centre comercial a l'aire lliure, tenies de tot i més al centre, podies anar de botiga en botiga de mentres donaves un tomb i prenies alguna cosa. Llavors, si ja ho teniem tot per què obrir un altre centre comercial? La gent s'ha dividit perquè Reus no és tant gran com per a haber-hi dos cc. Però quin ha sigut el problema? Els interesos de tothom. Els primers en marxar, inditex. Que seria un cc sense inditex? Metrovacesa i Reus saben que la fira sense ells no seria res
Sara 2
I com que no seria res, els han comprat.l, regalant-lis els lloguers. L'altre problema eñés aquesta societat, perdoneu dir-ho, pero semblem "borregos" tot el que fa un ho ha de fer l'altre. A Reus (la fira no la considero Reus) hi ha mil botigues encara, pero no hi ha inditex i aquest es el problema. No sabeu viure sense inditex i nomès per això ja heu d'anar a la fira a comprar perquè no veieu més enllà. Hem de tornar a fer vida al centre, passejar, mirar i gastar.Som de Reus i/o estimem Reus
Ciutadà
Totalment d'acord amb "Reus ja no és el que era". Abans sortir a donar un volt pel centre de la ciutat era sinònim d'acabar mirant els aparadors i segurament comprar alguna cosa, ara només es veuen persianes baixades i Ravals buides. El CC La Fira, conté les principals marques de consum de tèxtil i per conseqüència el centre ha quedat ressentit, sota el meu punt de vista ha sigut un error, ja que Reus sempre ha destacat tenir el seu "petit centre comercial" pels carrers de la ciutat.

envia el comentari