La qualitat d’un vot

Seguint amb la proposta presentada per Si Es Pot, Som Poble i ERC del Vendrell, en què es parla conjuntament sobre transfuguisme i que es va debatre al ple municipal d’ahir, he escrit aquest article amb la finalitat de donar la meva opinió sobre aquesta qüestió.

 

El posicionament públic i individual del nostre batlle, un dia abans del ple, posa en relleu que la decisió de mantindre dins el govern el senyor Marrasé és cosa seva perquè en roda de premsa sentenciava que «només és competència de l’alcalde fer delegar o retirar les competències als regidors». Per acabar-ho d’adobar assenyalava: «Hi ha unes competències que són del Ple i unes altres que són de l’alcalde». Tot això vestit amb una sentència clara i contundent per als ponents de la moció que apuntava que no tindria cap repercussió, encara que la moció tingués el suport suficient.

 

Ahir, passades les nou del vespre, va començar el debat de la moció de transfuguisme al Vendrell, en què els grups van exposar els seus raonaments, fonamentats en la llei. Es van trobar davant una postura sorda i covarda per part dels partits polítics que componen el govern. Van explicar el seu vot als grups de forma individual escudant-se en l’explicació de vot per no rebre contestació als seus arguments i defugint del debat i de l’exercici de fer política. Van fer una explicació que no corresponia amb la realitat dels fets.

 

Per als grups representants del govern local el cas de transfuguisme no existeix perquè el senyor Marrasé no trenca majories. En la proposta sobre la neteja viària, del ple de desembre, va ser clau el seu vot favorable, ja que d’altra manera no hagués sigut possible aprovar-la amb el vot de qualitat de l’alcalde.

 

Pel que fa a la resta dels grups de l’oposició, PxC va donar suport a la proposta, i PP i Ciutadans van portar esmenes, etèries, que desvirtuaven una proposta per tal de no quedar-se defensant els que van trencar la voluntat dels votants a les urnes el passat 24 de maig de 2015.

 

La primera cosa que voldria destacar en aquest tema és com desagrada haver de llegir que el nostre batlle fa seu el dret a decidir de qui es queda al govern i qui no. Jo considero que, en un govern de coalició, cada un dels grups hauria de dir la seva. I això, tal com diu el nostre batlle, sembla que sigui una decisió unilateral seva. Tot i que és legal i ficats en aquest debat sobre el transfuguisme, és poc adequat si se li suma que l’alcalde diu que la moció no tindria cap repercussió encara que tingués el suport suficient. El missatge que s’està enviant als ciutadans es que, votin el que votin, al final són els polítics qui tenen el poder. Això, en democràcia, no és ni ètic ni acceptable perquè la gent no anirà a votar si veu que al final és tan fàcil trencar la seva voluntat.

 

Pel que fa al ple, us diré que l’ús de l’explicació de vot per part del govern demostra que els seus arguments són massa febles com per exposar-los a debat amb la resta de grups. En la meva opinió, l’explicació de vot és sorda i covarda, i per si mateixa és l’antipolítica perquè no permet la contestació. M’agradaria recordar que ells representen a tots el ciutadans i ciutadanes del Vendrell, i han d’evitar que hi hagi un trencament de la voluntat del poble a les urnes, que li pot passar a qualsevol partit del Ple. Requereix una resposta per part del govern clara i raonada, però també debatuda i contraposada per la resta de grups. Però, segons l’explicació de vot que van fer els grups del govern, això no es pot fer.

 

Jo voldria acabar aquest article recordant als regidors i regidores del Ple que en aquest cas el que s’ha traït es la confiança dels ciutadans en el sistema. La gent que ha de votar cada quatre anys sap perfectament que aquest és un exercici democràtic que serveix per tenir els seus representants a l’Ajuntament. El que és pitjor d’aquest dret legítim, però unilateral, del nostre batlle és el missatge que s’envia als seus votants, que és que el seu vot no serveix per a res. Al final com diu el batlle, Martí Carnicer, sobre la moció del transfuguisme polític al Vendrell, «no tindria cap repercussió encara que la moció tingués el suport suficient» perquè «només és competència de l’alcalde delegar o retirar les competències als regidors».

 

Però que quedi clar que aquesta moció tindrà repercussió perquè s’evidenciarà que el nostre govern en minoria, per la imposició d’una competència del nostre batlle, tindrà un regidor que el seu partit a nivell nacional ha declarat trànsfuga. Això passarà a la història del Vendrell i serà recordat segurament per Llucifer als versos de la fira de Santa Teresa, fins que acabi la legislatura i evidentment, a les pròximes eleccions locals, per assenyalar qui va votar a favor del regidor trànsfuga, trencant la voluntat del poble de Vendrell.
Comentaris

envia el comentari