Fer el Vendrell petit de nou

A les últimes eleccions municipals, les del 2015, una persona que anava a les llistes d’un controvertit partit del Vendrell justificava la seva adhesió dient que ho feia perquè volia que el Vendrell tornés a ser el que era abans, aquell Vendrell dels 80 i 90 amb poc més de 15.000 habitants, més poble que ciutat, amb poca immigració —i bàsicament andalusa i extremenya— i on gairebé tothom es coneixia. Una falsa nostàlgia que m’ha fet pensar en l’eslògan de Donald Trump «Make America Great Again», que ha seduït a milions de votants americans amb aquesta promesa d’un retorn a un passat més esplendorós.

 

Molts cops aquest tipus de polítics juguen amb això, amb la nostàlgia dels temps passats, apuntant que l’evolució que hi ha hagut des d’aleshores ha estat, en bona part, errònia. Són persones que els costa adaptar-se a la situació que es viu actualment, i que voldrien que la vida fos com la recorden ells de quan eren joves o petits. Admetent que tota evolució comporta cometre errades que després s’han de mirar de rectificar —i és cert que el tema del creixement i la immigració no ha estat ben resolt ni al Vendrell ni a Catalunya—, pensar que es pot retornar 30 anys enrere en el temps és totalment equivocat, i els que així ho pensen probablement acabin ben desenganyats amb els que els prometen opcions com aquesta.


La curiositat a l’hora de comparar l’eslògan de Trump amb el que s’hauria de fer servir al Vendrell és que segurament seria més semblant a alguna cosa com «Fer el Vendrell petit de nou». Trump parla de ‘gran’ no referint-se a la mida del país, sinó a la grandesa dels Estats Units com a terra de prosperitat i oportunitats. Al Vendrell ja se sap que sempre hem sigut molt crítics amb nosaltres mateixos i ens costa treure l’orgull, amb el qual dubto que algú parlés de fer el Vendrell «gran de nou». La majoria dels que es deixen seduir pels cants de sirena que prometen un retorn al passat voldrien que el Vendrell tornés a ser aquella vila petita d’abans del boom de la construcció, amb una població adequada als serveis i a les seves possibilitats, sense massa immigració... Voldrien «fer el Vendrell petit de nou».
Comentaris

envia el comentari