Laia Estrada ha de dimitir?

Aquest és el debat que sembla voler-se imposar des de determinades esferes. La regidora de la CUP Laia Estrada ha de dimitir després de ser condemnada per la Justícia en el cas Bershka? De moment, un debat sense gaire —o diria que gens— impacte en la societat tarragonina, però donada la insistència dels òrgans oficials alguna cosa hi haurem de dir, oi?

 

La realitat és que estava cantat, que demanarien el cap de la regidora cupaire. La política tarragonina es mou a cop de titular i, és clar, un titular en substitueix un altre, de titular. Totes les formacions polítiques han estat temptades de fer servir aquesta eina, algunes amb més sort —i mitjans— que d'altres. El més elegant, de moment, dels que demanen un «pas al costat» a Laia Estrada, és sorpresivament el seu màxim rival polític: l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros. Es va limitar a dir que «jo a diferència d'altres no demanaré dimissions» en l'esmorzar amb la premsa que celebra cada mes de desembre. Altres sí que ho han fet. Ciutadans, PP i determinats agents de la Guàrdia Urbana li demanen «coherència» després que la formació anticapitalista hagi reclamat dimissions a tort i a dret per a diversos regidors del PSC. El primer, curiosament, va ser Carles Castillo, quan governava la policia local.

 

Em pregunto, però, si seria gaire «coherent» que la CUP li tallés el cap a la regidora per la condemna que ha rebut. El jutge va determinar que Estrada i els dos altres activistes eren autors d'un delicte d'atemptat a l'autoritat. Aquest és l'únic delicte atribuït —que no sabem encara si recorreran. Ni lesions, ni danys, tal com demanava el Ministeri Fiscal i l'Ajuntament de Tarragona. Des de quan la CUP —que aquell 7 de gener de 2009 ni tan sols existia, estem parlant de quan Laia Estrada era militant del col·lectiu feminista Cau de Llunes i no estava exercint ni tan sols de regidora— és obedient a l'autoritat? Si la CUP defensa la desobediència davant de qualsevol llei que entengui injusta!

 

Ai las! Però estem parlant de «coherència», i aquí cadascú té la seva. Els periodistes podríem agafar molta hemeroteca amb declaracions molt contundents sobre l'estació ferroviària, el Mercat Central, els Jocs Mediterranis, l'edifici del Banc d'Espanya, el pàrquing Jaume I, la plataforma del Miracle, o sobre el comportament d'anteriors governs reflectits en l'actual d'una manera gairebé mimètica. Declaracions que han acabat sense conseqüències, malgrat no reflectir-se en accions reals. I així estem, el 2017 inaugurant el Mercat i sense Jocs.

 

El «mal menor» acceptat, és clar, és que la ciutadania vegi totes les formacions polítiques amb el mateix prisma. Que aquí no dimiteix ningú. Que tot ho fan pels diners. I que al final triïn el més llest de tots els lladres. Possiblement Laia Estrada deixi de ser regidora per causes judicials —una de les penes imposades és inhabilitació per sufragi passiu— i possiblement alguns estiguin molt contents i d'altres no ho estiguin tant. Però ja seria curiós que una formació que pretén impugnar totes les institucions i que no les accepta més enllà de fer-les servir d'altaveu o de destruir-les des de dins —també la Guàrdia Urbana i l'Ajuntament de Tarragona— fos la que hagués de ser «coherent» per no respectar-les prou. Mentrestant, els qui diuen tenir un «respecte institucional» envejable, aquests sí, tots a dins.

 

Josep M. Llauradó, responsable de TarragonaDiari.cat
Comentaris

envia el comentari