No volem ser el producte

El masclisme és present a tots els àmbits de les nostres vides i els espais d’oci nocturn no en són una excepció, ans al contrari. El cap de setmana passat, un conegut local de Reus va organitzar una festa de noies, en què bàsicament se’ns utilitzava com a reclam a canvi d’uns quants xopets gratuïts. Un esdeveniment sexista que s’arrodonia amb un cartell ple d’elements que responen a estereotips de gènere —com són el color rosa, talons, maquillatge...— que s’associen a un model de feminitat molt concret.

 

Malauradament aquesta és una situació que es repeteix habitualment en molts bars i discoteques, però la reacció de diverses persones va demostrar que aquesta realitat està canviant a poc a poc. Els qui ho veien com una oportunitat eren una minoria davant d’una allau de crítiques a les xarxes socials que no només provenien d’organitzacions feministes, polítiques i juvenils. Entristeix veure com encara hi ha gent —sovint molt jove— que pretén justificar aquest tipus d’actituds i ridiculitzar el rebuig com si es tractés d’una rabieta marginal, però crec que aquesta vegada s’ha aconseguit una petita victòria. El ressò que ha tingut aquest cas ha permès posar el debat sobre la taula i, si més no, fer que aquestes persones que ho normalitzen hi reflexionessin durant uns instants.

 

La resposta del local crec que ha estat la cirereta del pastís i ens omple encara més de raó per denunciar la seva oferta d’oci. La seva primera reacció va ser mofar-se dels comentaris negatius i utilitzar la publicitat d’un «petit col·lectiu que no és client nostre» —tal com van anomenar-ho ells— per ampliar l’horari de glopets gratuïts per a les noies. Després van arribar les disculpes, buides de sentit i forçades com si es tractés d’un pur tràmit pel qual calia passar, i per acabar-ho de rematar ara ens sorprenen amb una festa de nois el pròxim dissabte. Lluny de rectificar, decideixen inventar un nou esdeveniment com a compensació, on també hi haurà xopets gratuïts i futbolí de franc durant tota la nit, com si fos un joc exclusivament d’homes. Sincerament, es podia fer pitjor?

 

No s’ha pogut evitar que es realitzés aquest tipus de festa, però s’ha posat de manifest que no estem disposades a aguantar que ens tractin com a mercaderies. La resposta tampoc ha estat l’esperada, però el rebombori creat tindrà conseqüències i farà que els locals de la ciutat s’ho pensin dues vegades abans d’oferir-nos entrada o copa gratuïta només per a noies. Som conscients que si no paguem, som el producte i n’estem fartes. Ni aquí ni enlloc volem ser-ho!
Comentaris

envia el comentari