La in-connexió rural

Només els que vivim en zones rurals com la Conca sabem de debò què és tenir un mòbil i no poder enviar Whatsapps, que una conversa s'entretalli i que a la pantalla encara hi aparegui el senyal GPRS que és més antiga que la picor o bé intentar pujar i baixar de la xarxa arxius a una velocitat que es veu superada, de sobres, per la d'un tractor llaurant el tros.

 

No és que el 4G no estigui arribant a tot arreu, no. És que el 3G no l'han vist en la vida a molts municipis que es resignen a fer trucades de mòbil traient el cap per la finestra de casa per no perdre el senyal. Per descomptat, ni parlar-ne de poder triar operadora de telefonia. La de tota la vida, i au, queixa't si goses, que el màxim que aconseguiràs és acabar jugant al Gran Dictat lletrejant una vegada i una altra el nom del teu municipi a una telefonista que, amb molta sort, t'atendrà des de Barcelona.

 

El drama es completa amb una connexió a internet a la qual només li falta el so estrident d'un mòdem de 56k per acabar sent el que és: prehistòrica. Navegar per internet es converteix, per força, en una experiència de ritme caribeny que, no ens enganyem acaba la paciència a qualsevol. A poc a poc arriben millores al territori, a Montblanc ja es desplega la fibra òptica. A la vegada, però, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha hagut de liderar un projecte per fer arribar cobertura de mòbil i connexió a internet a diversos municipis. Un cop més, l'administració local ha hagut de posar fil a l'agulla per pal·liar les desigualtats que fomenten les grans companyies. Les mateixes que et truquen per oferir-te un mòbil nou i els seus serveis mentre vius en un poble on mai han tingut cobertura.

 

Mentrestant, veiem resignats com cada cop estem més lluny dels serveis que ens connecten amb el món virtual i el real, flipem el dia que fem servir un ordinador connectat a la fibra òptica a Reus, per exemple i ens entristim quan veiem que hi ha pobles que a poc a poc s'apaguen i perden vida perquè a totes les seves limitacions se'ls suma la d'una desconnexió tecnològica no desitjada.

 

Joan López és el responsable de laConcaDiari.cat
Comentaris
Llibert
Joan hem de tenir clar que les grans multinacionals de telecomunicacions mai invertiran a les zones rurals si no és que se'ls obliga. La meva experiència de viure 4 anys a zones rurals d'Argentina, on el monopoli també el te Movistar, és que la única opció de qualitat per a les zones rurals és la constitució de cooperatives de telecomunicacions locals o comarcals, ja sigui d'iniciativa particular o pública. Veig bé la iniciativa del Consell Comarcal, però cal fer més

envia el comentari