Del populisme d'esquerres...

Que la part del món on ens ha tocat viure a nosaltres passa per un estat d'emergència és una veritat com un puny. Li podem dir Europa, li podem dir Occident, li podem dir com vulguin. L'emergència més visible —i potser un efecte de totes les altres— és la crisi dels refugiats. Píxels quadrats d'informació que molts cops han acabat fluint cap a «la paraula de l'any». Quines coses! «Escrache» ho va ser l'any 2013, «selfie» l'any 2014 i «refugiat» l'any 2015. I aquest 2016 la paraula ha estat «populisme».

 

I sí, la crisi dels refugiats s'ha convertit en l'excusa perfecta del populisme. També dels populistes d'esquerra. I és impopular dir-ho, clar. És més fàcil navegar en el mainstream. Nedar a favor del corrent. Però igual de dolent és el populisme ancorat a la dreta com el populisme progre. La campanya «Casa Nostra, Casa Vostra» s'ha convertit en l'exemple més clar. Una campanya dissenyada des de Barcelona, amb una sola frase de capçalera: «volem acollir». Sense massa més fons i debat que només una pàgina web on recollir signatures al manifest —que és impossible trobar, per cert. Queda perfecte signar-ho i compartir-ho a les teves xarxes socials, potser des d'un àtic en un gueto ben estant d'alguna ciutat catalana.

 

I la majoria de gent que ho signa ho fa de ben segur de bona fe. Des de l'esquerra alternativa fins al bonisme cristià. I és indubtable que cal que els països d'Europa siguin conseqüents i que cal aturar d'una vegada per totes veure com moren ofegats infants, dones i homes al mar Mediterrani. Però això s'ha de fer amb un debat de veritat, de model i de fons, fiar-ho tot a una campanya amb un vídeo emotiu amb quatre actors de la TV3 no deixa de ser, també, populisme. El debat públic sobre aquest tema espanta un establishment a qui segurament les conclusions serien unes esmenes totals a les seves actuacions dels darrers deu anys. Mentre la gent de bona fe signa aquests manifestos que són complicats de llegir, els polítics poden anar passant... i qui dia passa, any empeny. Que l'any 2017 sigui un any de solucions (de veritat).

 

Guillem Ramos-Salvat, director de delCamp.cat
Comentaris

envia el comentari