Pisos ocupats abans que amb lloguer social

L’Ajuntament del Vendrell ha anunciat que està redactant un protocol d’actuació sobre les ocupacions d’habitatges, una situació molt estesa al Vendrell. L’anunci ha arribat la mateixa setmana que un matrimoni de la ciutat denunciava als mitjans que havia hagut de marxar de casa seva pels problemes de convivència que hi havia al seu bloc amb diverses persones que havien ocupat els pisos superiors. És evident que aquesta és una actuació prioritària en un municipi on hi ha prop de 500 pisos buits propietat dels bancs i on les ocupacions estan a l’ordre del dia.

 

El protocol hauria d’ajudar a establir mecanismes per actuar davant aquestes situacions, començant per diferenciar bé aquelles ocupacions que són per necessitat de les que es fan aprofitant la conjuntura actual i creen greus problemes de convivència. En el primer cas, estem parlant de gent que ha perdut el seu habitatge per culpa de la crisi i que té la voluntat de pagar un lloguer social d’acord amb les seves possibilitats. Tots ells volen regularitzar la seva situació i és la gent que l’administració ha de tenir més present.

 

Aquests casos són l’antítesi dels que creen problemes de convivència. En llocs com el Bloc 47 de la PAH s’ha rehabilitat part d’un edifici destrossat, contribuint a evitar que l’edifici sigui víctima de més robatoris o ocupacions incíviques. En aquest cas concret, fins i tot la justícia va avalar l’ocupació. Per resoldre la seva situació és vital la implicació dels bancs, que són els que tenen un parc de pisos buits important. No pot ser que entitats rescatades amb diners públics prefereixin tenir els pisos ocupats o desvalisats que amb una família pagant lloguer social. És inadmissible. Si el diàleg amb aquests bancs és complicat, potser caldrà prendre mesures més dures, com ara sancions, tal com han fet altres municipis.

 

El segon estament que s’ha d’involucrar perquè el protocol funcioni és la justícia. Si en aquells casos que els ocupants mostren la clara disposició de pagar un lloguer social cal avançar ràpidament perquè això es concreti, en els que hi ha ocupacions amb problemes d’incivisme o es duen a terme activitats delictives s’ha d’actuar amb la mateixa rapidesa per fer-los fora. És intolerable que un matrimoni que hagi pagat per tenir un pis sigui el que hagi de marxar i, en canvi, els ocupes que han provocat desenes de situacions incíviques —tal com corrobora la policia local— no puguin ser expulsats. Cal una justícia exprés en aquests casos. Sense aquests dos aspectes, el protocol sobre les ocupacions difícilment servirà d’alguna cosa. 
Comentaris
Laly
Me alegra leer este artículo en el que se matiza esta diferencia importante entre las ocupaciones por necesidad y esas otras ocupaciones incivicas que nada tiene que ver con la primera. Efectivamente, estoy de acuerdo contigo en que se debe establecer un protocolo para actuar en ambos casos. Esperemos que se cumpla la Ley 24/2015.

envia el comentari