Mirar a la Conca i reciclar

Que a aquest país nostre li costa interioritzar la importància de la recollida selectiva de residus, no és cap novetat. Fa unes setmanes que podem veure una campanya als mitjans de comunicació que ens interpel·la directament i ens assenyala com a responsables de convertir el planeta en poc més que un abocador per a les generacions futures si no ens posem les piles.

 

Fa pocs dies, a més, coneixíem que el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre suspenen en matèria de reciclatge. La demarcació supera lleugerament el 34% de recollida selectiva dels residus i queda per sota de la mitjana catalana, que és del 39%, aproximadament. Només dues comarques: el Priorat i la Conca de Barberà fan bé els deures i aquesta darrera supera el 49%. La Conca no contenta amb aquesta xifra, estancada des de fa almenys tres anys, posa en marxa una campanya per superar el 50% de recollida selectiva i apropar-se als objectius que Europa marxa i fixa en un 60% pel 2020 i un 70% pel 2030. A més, la comarca, amb el lideratge dels serveis de Medi Ambient del Consell Comarcal, va darrere d'obtenir una planta de pretractament del rebuig per augmentar encara més el percentatge.

 

Fa dies també llegíem que les males xifres de la demarcació es deuen als hàbits de les poblacions costaneres i al turisme que es rep. No acaba de ser just però, que l'Agència de Residus de Catalunya apunti al turisme de sol i platja com una de les causes d'aquestes dades. Estaria per veure quants dels que ens visiten són els encarregats de dipositar les deixalles als contenidors ells mateixos, perquè si s'allotgen en hotels o similars no tenen aquesta responsabilitat i caldria incidir, encara més, en aquest sector amb campanyes específiques.

 

L'experiència de la Conca de Barberà i el seu savoir faire, també amb campanyes dirigides als grans productors, cal que s'adoptin i s'adaptin a la costa i dirigir-se als grans establiments on s'allotgen els turistes. Segur que n'hi ha que fan els deures però segur que també n'hi ha que no tenen clars els colors dels contenidors.

 

Joan López, responsable de LaConcaDiari.cat
Comentaris

envia el comentari