El CAP del Botafoc

Molt ha plogut des que l’antic batlle del Vendrell Benet Jané va col·locar la primera pedra del CAP del Botafoc, i molt mes haurà de ploure perquè al final quedi construït. La realitat és que, a data d’avui, aquell espai és un solar buit, encara que des del març del 2011 el govern local va cedir els drets de superfície d’aquest terrenys a la Xarxa Santa Tecla perquè construís el segon CAP del Vendrell. El següent capítol d’aquesta història, que ja dura més d’un lustre, ha estat escrit i protagonitzat pels representants de la nova política del nostre municipi, la gent de Sí es pot, que es van sumar als representants de la societat civil, representats en aquest cas per la Xarxa Vendrellenca, per exigir solucions per la millora del servei d’atenció primària del nostre municipi, que actualment passa de manera inexorable, per la construcció d’aquest segon CAP que ens pertany per quantitat de població, però que fins ara no ha sigut res més que una promesa electoral perquè els partits polítics aconseguissin vots.

 

Del capítol del debat del ple que es va derivar de la proposta, jo penso que va ser fugisser, i va passar de puntetes per una qüestió que per mi és fonamental, atès que, si bé aquest debat es va fer amb una mirada cap endavant, ningú de l’oposició va preguntar les raons per les quals des del 2011, quan es van cedir els terrenys, no s’havia fet res. Per part del regidor de Sanitat, tampoc no va explicar per què encara els terrenys són un solar, i això es important saber-ho, ja que aquest problema és greu per a la ciutadania: una mancança que porta anys sense solució efectiva, però que sí que serveix als polítics per obtenir vots. I ho podem constatar, ja que va ser Benet Jané —i per tant Convergència i Unió— qui va fer servir el CAP del Botafoc per seguir sent alcalde, fent un acte de posada del la primera pedra del CAP poc dies abans de començar la campanya electoral de la legislatura 2011-2015.

 

Després, veient que els terrenys són un solar i llegint —com em va contestar per escrit el 2012— que això del CAP era cosa de la Xarxa Tecla, es pot deduir que no va fer res més. Martí Carnicer, actual batlle de la nostra vila, va parlar a la campanya electoral 2015-2019 sobre la necessitat de construir el CAP del Botafoc per tal de descongestionar el CAP del carrer Transversal i donar servei als malalts de diàlisi, però ha passat un any de legislatura i res de res, del CAP. Jo crec que és fonamental que la gent sàpiga què s’ha fet i què no s’ha fet. Com és possible que, després de tant de temps, tan sols s’hagi parlat del CAP a les campanyes electorals? Perquè crec que això és una infraestructura de primer ordre molt necessària pel municipi.

 

Però es important dir que el capítol del ple mai no hauria sigut possible si no hi hagués estat darrere la societat civil representada per la Xarxa Vendrellenca, que va proposar una moció als grups de l'Ajuntament a finals de setembre perquè des d’aquesta institució s’instés a la construcció del CAP del Botafoc a la Xarxa Tecla. Entre d’altres coses, la nostra moció proposava treure els drets de superfície a la Xarxa Santa Tecla si no es començava a construir el CAP abans d’agost del 2017. Llavors, va aparèixer una sol·licitud de llicència d’obres de la Xarxa Santa Tecla per construir el CAP del Botafoc, entrada al juliol d’aquest any a Urbanisme, encara que la realitat és que els terrenys avui són un solar i que la gent porta amb els terrenys buits des del 2011.

 

Pel que fa a la proposta de la Xarxa Vendrellenca, la nostra moció no va arribar a bon port —no perquè ens ho digués el regidor de Sanitat i a la vegada de participació ciutadana, ell mai es va dirigir a nosaltres per parlar d’aquest tema— perquè ens van dir que la votarien en contra molts grups per l’exigència de posar límits pel començament de la construcció. Una cosa que no entenem, atès que nosaltres creiem que tan sols posant dates es podrà garantir que la gent compleixi els calendaris, que d’altra banda, caldria dir, no s’han complert en l’acord amb l’Ajuntament. Per aquest motiu, nosaltres vam arribar a una entesa amb Sí es pot, i la moció que ells van presentar, la van presentar amb el nostre suport, per tal que com a mínim la Xarxa hospitalària Santa Tecla doni explicacions de què vol fer al Botafoc, quan ho farà, com ho farà i quins serveis tindrem allà. I espero que ho facin quant abans millor i ens comencin a donar explicacions, per que des de la Xarxa Vendrellenca ja hem dit que estarem atents.

 

Per acabar, he de dir que la realitat fins ara és que tot el que tenen els ciutadans del CAP del Botafoc del Vendrell és un terreny buit, i unes mancances en matèria sanitària molt importants, uns polítics que s’han dedicat a treure suc d’una primera pedra i un regidor de Sanitat que no té projecte que es pugui conèixer en aquesta matèria. I això es el més preocupant per al conjunt de la ciutadania. Haig de confiar que abans que acabi la legislatura, com a mínim, el CAP del Botafoc estigui construït. I ja us faig saber que la Xarxa Vendrellenca té més demandes a fer en matèria sanitària que farà al llarg del temps abans que acabi la legislatura en benefici del comú.
Comentaris

envia el comentari