L’estratègia Galileo

Diuen els relats d'alguns cronistes de l’època que Galileo Galilei, obligat a adjurar de les copernicanes expressades en el seu llibre El diàleg sobre els dos màxims sistemes del món pel Sant Ofici el 1633 —en el qual defensa la idea heliocèntrica proposada per Copèrnic, en la qual la Terra i els planetes giren al voltant del Sol—, va acabar aquell llarg discurs davant dels presents convocats pel Sant Ofici al convent Dominic de Santa Maria sopra Minerva dient «però la terra gira». 

 

L’obscurantisme religiós de l’època, sumat a l'immobilisme del clero que, a més, donava aliment a l'ànima; adoctrinava i controlava les masses amb el seu foc purificador; i va fer que el geni es retractés d’una cosa que avui és una realitat demostrada. El seu acte, encara que no tots els cronistes d’època diuen això, va acabar creant càtedra i van ser molts els que a través de la història, després d'un llarg discurs dient una cosa, van acabar dient la contrària, sense que ningú s'adonés del que havien dit. Salvant les distències de l’època de històrica esmentada, amb matisos diferents, al fil de l’últim ple on es va aprovar la proposta del Tancat III per tenir llum en els carrers de Ramon Llull i de Miquel Martí i Pol, a més de la pista d'skate, jo entenc que la nostra regidora d'enllumenat ens ha fet «l'estratègia Galileo». Va aprovar la nostra proposta, però si escoltem amb deteniment el que ens diu el ple, allà on s’aprova diu que aprova la proposta de forma inicial, assegurant que es compleix una de les demandes, per acabar apuntant que no poden garantir que s’acabarà ficant llum allà on la demanem perquè depèn de si la pista d'skate es queda o no a la zona.

 

Per mi això es fer «l’estratègia Galileo»: primer ens diu la regidora en la seva exposició que aprova la nostra proposta, però acte seguit ens afirma que tot depèn de si es queda o no la pista d'skate, i encara que jo no sóc la Santa Inquisició, ni ella —ni de llarg— Galileo Galilei, crec que en certa forma ens trobem amb el mateix problema, amb l’única diferencia que Galileo defensava la raó davant de l’obscurantisme i que en aquesta ocasió nosaltres defensem la raó davant la ceguesa política de qui no vol col·laborar.

 

Vull acabar aquest article recordant a la regidora d’enllumenat del Vendrell que nosaltres no cedirem al seu tancament sobre la nostra proposta, i no ho farem, perquè sabem que van ser ells qui van decidir posar la pista d'skate allà, al juny de 2014, quan no hi havia llum als carrers i sense pensar en el que feien, com altres moltes coses que fan. I no cedirem perquè no estem disposats que ens prenguin el pèl aprovant les nostres propostes als plens, i esmenant-les sense esmenar-les, que és, en el fons, el que es va fer.
Comentaris

envia el comentari