L'anarquisme a Tarragona

A partir de les figures de Plaja i Paredes, Soriano pinta un fresc clar i rotund sobre els moviments socials de l'època a Tarragona i sobretot sobre el moment de la central anarcosindicalista en una ciutat on aquest moviment no tenia una presència destacada malgrat que els anys en què Plaja visqué aquí fossin els de l'expansió i consolidació de la CNT a tot el territori peninsular. A pesar del panorama llibertari migrat que l'activista hi trobà, aconseguí estendre les seves idees de forma que l'anarquisme esdevingué més important del que era en arribar sense arribar a ser predominant com sí que passava a la ciutat veïna de Reus. 

 

En la seva etapa tarragonina, la parella Plaja-Paredes editaren des de la capital del Camp revistes com Los Galeotes, Acracia (un total de 17 números a partir de 1918) i Fructidor (1919), òrgan de la CNT a Tarragona, alhora que publicaren milers de fullets i llibres destinats a les obreres obrers de tot l'Estat amb títols com La mujer (8 edicions de 5.000 exemplars i 8 de 10.000) o República y Anarquía del Dr. N. Converti (160.000 exemplars). En un editorial de la revista Acracia deixaven clar quins eren els seus principis com a anarquistes dient que: «Para ganar una batalla -decía Napoléon, el grande,- hacen falta tres cosas: dinero, dinero y dinero. Nosotros decimos: para ganar la batalla de las reivindicaciones proletarias hace falta CULTURA, CULTURA Y CULTURA».

 

Amb ells, durant un temps, Tarragona esdevingué un dels centres editorials anarquistes de tot l'estat, una activitat que van fer, sovint, en total clandestinitat. Aquesta és una història que calia desenterrar per obrir escletxes en el discurs dominant que acostuma a voler convèncer-nos que aquí mai no passava res..., ni passa, ni passarà. Malgrat els manaires d'ahir i d'avui, la caspa no sempre ha estat la targeta de presentació de la tarragonina capital i durant un temps les obreres i obrers de tot l'Estat tenien present Tarragona com a un dels centres de l'edició anarquista o, si ho preferiu, de l'edició en general.
Comentaris

envia el comentari