El Jurat Popular creu que Jaume Solsona va matar Sara Lozano

L'octubre del 2014 va aparèixer morta en una finca entre l'Espluga i Montblanc i el Jurat Popular creu provat que Solsona la va matar| Ell, l'únic acusat, ha mantingut la seva innocència fins al final
Jaume Solsona, amb el seu advocat, entrant a la seu de l'Audiència Provincial de Tarragona. | Joan López

 

El judici per la mort de la montblanquina Sara Lozano començava el passat 20 de febrer a l'Audiència de Tarragona amb jurat popular. Durant dotze sessions han declarat desenes de pèrits, facultatius, agents dels Mossos d'Esquadra, testimonis i familiars de la víctima i també de l'únic acusat, Jaume Solsona. La montblanquina va ser trobada morta i parcialment calcinada en un camp abandonat d'ametllers de la capital de la Conca de Barberà l'octubre del 2014 i segons el veredicte del Jurat Popular cridat a fer justícia, Jaume Solsona és qui va matar la Sara Lozano. Amb el veredicte fet públic, haurà de ser la jutgessa del cas qui decideixi la condemna. El Fiscal i l'acusació particular, després de la lectura del veredicte, demana 15 anys de presó per homicidi. En un primer moment n'havien demanat 20 per assassinat però creuen que Solsona anava begut de manera «lleu» i que podria ser considerat un atenuant. Alhora, també creuen que la «l'abús d'autoritat» és un agravant. Tot i això cap de les parts ha decidit demanar mesures cautelars i no s'ha ordenat el seu ingrès a presó a l'espera que es conegui la condemna.

 

Durant la lectura del veredicte el Jurat Populat ha considerat provat que Jaume Solsona i Sara Lozano es coneixien i que la nit dels fets es van trobar en diferents bars de la Conca de Barberà i que van beure diverses cerveses. També creuen, tenint en compte el rastreig de la senyal del telèfon mòbil de la víctima, que s'ha pogut provar que van marxar junts del pub Xenon de l'Espluga sobre les dues de la nit i que van anar junts amb el cotxe i no considera creïble el relat que va fer Jaume Solsona de deixar la noia sola pels carrers de l'Espluga. El Jurat Popular sí que ha considerat provat que la va ofegar (7 vots a favor del tribunal, dels 9 integrants), que la va matar i que la va cremar. El Jurat Popular creu que Sara Lozano va morir per culpa del xoc tèrmic de la foguera que va fer Solsona sota del cos d'ella i no per l'ofegament practicat segons consta a l'autòpsia. El que també ha pogut provar el Jurat Popular és que Sara Lozano no es va poder defensar dels atacs del seu agressor. Els membres del jurat però, no han considerat provat que Solsona tingués coneixement que Sara Lozano era morta quan li va calar foc.

 

Sobre les facultats de Solsona, el jurat no considera provat que estiguessin afectades i que els trets del Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) no són suficients perquè no pugui discernir entre el que està bé i el que està malament. Per la seva banda, l'advocat de la defensa ha demanat una pena de 5 anys i que estigui en compte com a atenunat que hi ha una consignació de 60.000 euros per reparació del dany. El Fiscal i l'advocat de l'acusació no consideren oportú contemplar aquest fet com un atenuant quan es compleix per un requeriment judicial. La defensa de Solsona ha anunciat que recorreran a instàncies superiors.

 

Jaume Solsona ha mantingut la seva innocència fins al final 

 

Al llarg d'aquestes tres setmanes s'han presentat diversos indicis que apunten a l'acusat però no hi ha hagut cap prova concloent que el pugui incriminar de forma directa. Ja en la primera sessió, quedava clar que no hi havia ADN de Jaume Solsona enlloc però tot i que ha mantingut la seva innocència en tot moment, seria la darrera persona que es coneix que va veure amb vida a Sara Lozano el 24 d'octubre a la nit.

 

 

El relat de l'acusat i dels familiars coincidien: Lozano i Solsona van estar junts al bar Lennon de Montblanc i van anar junts al pub Xenon de l'Espluga. De camí es van aturar a intentar mantenir relacions sexuals sense èxit. Després de consumir algunes cerveses se'n van anar junts i Solsona afirmava haver deixat a Sara Lozano a l'Espluga de Francolí fent referència al fet que la jove volia treure diners d'un caixer automàtic quan no tenia accés a targetes. Solsona relatava haver tornat a Montblanc pel camí rural que transcorre pel costat de la finca-que havia estat propietat de la seva família- on es va trobar el cos de la víctima per evitar els controls d'alcoholèmia.


Jaume Solsona a la sala, instants abans de l'inici de la darrera sessió del judici. | Joan López

 

Durant el judici, s'ha evidenciat que no existeixen imatges de cap càmera de seguretat que enregistrés ni a víctima ni a acusat però el rastre del telèfon mòbil de Sara Lozano determinava que va arribar a la finca on va morir amb cotxe tenint en compte les mesures temporals fetes pels investigadors. Durant aquestes tres setmanes de sessions tampoc s'ha conclòs si l'assassí de Sara Lozano la va cremar viva o morta. Els forenses que van efectuar l'autòpsia defensaven que la víctima havia aspirat fum tot i estar inconscient però pèrits aportats per la defensa defensaven que els nivells de diòxid trobats a la sang eren propis d'un fumador. L'autòpsia revelava que Sara Lozano podria haver estat asfixiada per les marques trobades sota la pell del voltant del nas i de la boca.

 

A l'acusat se li van trobar al cotxe i al domicili diversos encenedors de la mateixa marca de les peces aparegudes al lloc dels fets i també les mateixes publicacions que s'havien utilitzat per fer la foguera que va cremar el cos que va comptar amb gasolina com a accelerant, una substància a la qual l'acusat tenia accés com a combustible de les eines que utilitzava a l'hort. L'embolcall de preservatiu trobat al costat del cos de Sara Lozano no comptava amb empremtes ni tampoc hi havia marques de pneumàtic a l'indret. Un fulletó publicitari d'un taller de Mora d'Ebre repartit el mateix cap de setmana dels fets i la resta d'un comprovant de targeta de crèdit que no lliga amb cap de l'acusat ni dels seus familiars, són dos elements que la defensa ha posat en valor.
Comentaris

envia el comentari