Detenen tres homes que van estafar almenys 2.500 euros durant la Fira de l'Espluga amb jocs trucats

Els individus oferien participar en un joc de boles originari d'Amèrica Central o bé en una rifa manipulada
Les patrulles dels Mossos d'Esquadra i agents de la vigilància municipal de l'Espluga al costat del recinte firal el dia de l'estafa. | Joan López

 

Agents dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de Montblanc detenien aquest passat dilluns 6 de febrer, tres homes de 40, 39 i 32 anys de nacionalitat espanyola i nicaragüenya i veïns de Guadalajara i Madrid com a presumptes autors d'un delicte d'estafa. Una quarta persona implicada no va poder ser detinguda però se l'ha localitzat per citar-lo per presentar-se al judici.

 

  

  

Els fets van tenir lloc el diumenge 29 de gener en el marc de la Fira multisectorial de l'Espluga de Francolí. Dins del recinte firal, una parada comptava amb dos jocs als quals alguns dels participants hi van detectar irregularitats que van ser posades en coneixement de la Policia de la Generalitat. Els agents, amb l'ajuda de la vigilància municipal de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí, van identificar dues persones com a responsables d'una parada on es podia jugar a un joc de boles i un tauler amb forats numerats. A més, laConcaDiari.cat ha pogut saber que existia un segon joc en forma de rifa on, mitjançant la compra de butlletes, es participava en una rifa. Aquest sorteig però, es va comprovar que estava trucat, ja que els números amb premi no estaven inclosos entre les opcions. De fet, algunes de les persones que van jugar a la rifa, han explicat a laConcaDiari.cat que «vam detectar que alguna cosa no anava bé quan veies que els homes canviaven el número 6 pel 9 i viceversa en funció del que els convenia».

Alguns dels regals que es podien obtenir en aquests jocs trucats. | Mossos d'Esquadra

 

 


L'estafa bruta o razzle

Pel que fa al joc de boles, conegut com «estafa bruta» o «razzle» es coneix que prové de països de l'Amèrica Central. Es fa servir un taules amb 144 forats numerats aleatòriament de l'1 al 6. Les víctimes llencen 8 boles sobre el taulell i en funció del forat on cauen poden sumar o restar punts. En cas que el jugador arribi a una puntuació establerta com podrien ser 50 o 100 punts aconsegueix un premi gran. A més, cada tirada té un cost que és dobla en cas de caure en un forat determinat. De la forma que està establert el sistema de punts, és pràcticament impossible sumar-ne però els estafadors, en les primeres tirades de les víctimes, fan un recompte molt ràpid i diuen que han aconseguit una puntuació alta. Les víctimes, que no estan familiaritzades amb el joc, no posen en dubte el recompte, ja que, a més, els afavoreix. Quan després de diverses tirades i d'haver gastat diners, les víctimes veuen que no sumen punts i comproven elles mateixes el resultat i veuen que les sumes i restes estan ben fetes. Després d'apostar els diners i comprovar que mai arribaran a obtenir un premi gran, arriba un moment que les víctimes deixen de jugar perquè les apostes són molt elevades.

 

 

Aquesta modalitat d'estafa prové de països de l'Amèrica Central i pot passar desapercebuda. Una de les claus per engrescar a les víctimes a seguir apostant és que a l'inici del joc els jugadors aconsegueixen petits premis de forma relativament fàcil. Els Mossos de la comissaria de Montblanc, que han detectat aquesta nova modalitat d'estafa, han fet difusió a la resta de comissaries d'aquest modus operandi per fer tasques de prevenció i van intervenir el material per estudiar-lo. A la parada hi havia diversos premis com televisors, videoconsoles, minimotos i telèfons d'alta gamma que es va comprovar que eren imitacions. Algunes de les persones que van jugar al «razzle» han explicat a aquesta redacció que inicialment no van desconfiar tot i admetre que els jocs de fires o similars «no són del tot fiables».

 

L'actuació dels Mossos d'Esquadra va permetre obrir una investigació que ha identificat a tres ciutadans a qui havien estafat 1.000, 900 i 600 euros. Els detinguts que van passar a disposició judicial aquest dimarts i van quedar en llibertat amb càrrecs.

Imatge del joc intervingut pels Mossos d'Esquadra. | Mossos d'Esquadra

 

Imitacions del telèfons que s'exposaven a la parada. | Mossos d'Esquadra

 
Comentaris

envia el comentari