La rebel·lió de la natura contra els mals usos de l’home, al Museu de la Vida Rural de l'Espluga

La mostra retrata el 'Dust Bowl', la crisi ecològica i de refugiats de les Grans Planes nord-americanes durant els anys 30
El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí ha creat una exposició que versa sobre els refugiats climàtics.
El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí ha creat una exposició que versa sobre els refugiats climàtics. | J.V.

 

Es coneix com a 'Dust Bowl' la catàstrofe ecològica i humanitària ocorreguda durant els anys 30 als Estats Units d’Amèrica com a conseqüència dels mals usos agrícoles, agreujada pels efectes de la Gran Depressió generada pel Crac del 29. Es tracta del primer cas extensament documentat sobre refugiats climàtics. Amb la voluntat de fer palès un problema que ens afecta a tots, per lluny que el puguem sentir, el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí ha creat una exposició que versa sobre els refugiats climàtics, les seves causes i els problemes que es deriven de la seva situació. El 'Dust Bowl', la crisi ecològica i de refugiats de les Grans Planes nord-americanes als anys 30, documentada profusament en textos com els de John Steinbeck i fotografies icòniques com les de Dorothea Lange, serveix com a cas paradigmàtic de la rebel·lió de la natura contra els mals usos de l’home.

 

El cònsol general dels Estats Units d’Amèrica a Barcelona, Marcos C. Mandojana, a l'arbre dels desitjos situat a l'entrada de la mostra.
El cònsol general dels Estats Units d’Amèrica a Barcelona, Marcos C. Mandojana, a l'arbre dels desitjos situat a l'entrada de la mostra. | J.V.

 

El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, després d'un treball molt acurat, ha decidit plasmar aquella catàstofre que ha marcat la història del segle XX als Estats Units, en una exposició sota el nom de ‘The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la'. Aquest divendres, 16 de febrer, s'inaugurava amb la destacada presència del cònsol general dels Estats Units d’Amèrica a Barcelona, Marcos C. Mandojana, el qual va assenyalar que l’etapa retratada en la mostra va ser «molt dura» en la història del país americà, i va posar èmfasi en la necessitat de reflexionar sobre el fet de cuidar l'entorn natural «pel futur de tots». L’acte també va comptar amb la participació del comissari de la mostra, Àlex Rebollo, l’alcalde de l’Espluga de Francolí, David Rovira; i el nou president de la Fundació Carulla, Nicolau Brossa.


La mostra tanca amb l’exemple de sis casos de refugiats actuals o que ho seran en un futur molt proper a causa del canvi climàtic.
La mostra tanca amb l’exemple de sis casos de refugiats actuals o que ho seran en un futur molt proper a causa del canvi climàtic. | J.V.

 

Sis casos de refugiats actual

 

Prenent el Dust Bowl com a cas paradigmàtic de les conseqüències que pot generar l’abús de l’home vers la natura, la mostra tanca amb l’exemple de sis casos de refugiats actuals o que ho seran en un futur molt proper a causa del canvi climàtic. La pujada del nivell dels oceans, l’augment de la temperatura, la sequera, el desgel, etc. introdueixen casos com el del Sudan; el de les illes del Pacífic Sud; el de certes poblacions d’Alaska; el del llac Poopó a Bolívia o el de Síria, on abans de la guerra, la sequera va jugar un paper determinant en el moviment migratori. L’exposició es podrà veure al museu fins al 30 de juny.
Comentaris

envia el comentari