Barberà estrena l'ampliació de l'escola i tanca onze anys amb el centre dividit en dos

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha presidit l'acte
La consellera ha visitat totes les aules del centre. | Joan López

 

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, inaugurava aquest dimecres 15 de febrer al matí, l'ampliació de l'escola Valldemur de Barberà de la Conca. L'obra, que ha ampliat l'edifici existent amb tres aules també ha servit per arranjar el pati i ha comptat amb un pressupost aproximat de 200.000 euros. Aquesta intervenció permetrà que els alumnes del centre, que pertany a la ZER Conca de Barberà, estiguin agrupats en un únic edifici i no en dues zones com han estat durant onze cursos. Fins al passat gener, part de les classes i el servei de menjador estaven ubicades a l'edifici principal mentre que una part de l'aulari es trobava en mòduls prefabricats ubicats a uns 200 metres. Durant anys, alumnes i mestres han hagut de desplaçar-se entre unes instal·lacions i altres i l'Ajuntament ha hagut de fer front a despeses per duplicat.


Després de descobrir la placa inaugural, la consellera ha visitat les aules i ha conversat amb els alumnes. Ruiz ha estat acompanyada per l'alcalde de Barberà de la Conca, Marc Rovira; la directora dels Serveis Territorials, Sílvia Rodes a més de regidors i representants del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i de les escoles de la comarca.

Després del recorregut per les noves instal·lacions la jornada acabava amb un acte al pati amb la intervenció dels alumnes. Els nens i nenes han presentat el projecte de la càpsula del temps, una caixa on han dipositat objectes i missatges i que s'enterrarà al pati de l'escola i que està previst que es desenterri algunes d'aquí a algunes dècades coincidint amb alguna efemèride destacada de l'escola.

Representants de l'Ajuntament, el departament d'Ensenyament, escola i ZER amb la consellera. | Joan López

 


La consellera d'Ensenyament assenyalava que «aquest somni que tenia Barberà de la Conca s'ha pogut fer realitat aquest curs». Ruiz apuntava que «la nova disposició d'espais serveis per poder desenvolupar el que és més important de tot, l'educació dels nostres infants». La titular del departament s'ha referit a les escoles rurals com «una de les joies del país» i afegia que «Catalunya té molts municipis diferents i, a diferència d'altres països que són molt grans on no hi ha escoles petites, a Catalunya hem sabut conservar l'escola rural i s'hi donen aprenentatges molt importants amb metodologies molt diferents perquè la barreja d'edats fa que els mestres hagin de treballar les competències amb aquest repte». La consellera destacava que el projecte s'ha adaptat al context econòmic i recordava que en èpoques de bonança s'havien fet equipaments que han hipotecat la Generalitat i que suposen una limitació per destinar a fer «edificis que es necessitin».L'alcalde de Barberà de la Conca, Marc Rovira afirmava que «avui és Festa Major a Barberà. El batlle deia que «l'ampliació de l'escola és senyal de vida d'un poble». Per l'alcalde, l'ampliació «dóna molt de marge i molt de futur». Sobre l'anterior situació, des de l'Ajuntament es destacava la duplicitat de despeses que hi ha hagut fins al passat 12 de gener quan es va dur a terme el trasllat i la unificació.«Aquesta ampliació suposa estar tots junts, per fi», afirmava la directora de l'escola Valldemur, Cati Cisneros. La responsable del centre recordava que durant onze anys s'han hagut d'adaptar a les circumstàncies i que la intervenció canvia «des de petits detalls a grans coses pel que fa a l'organització del dia a dia». La directora també destacava que tota la comunitat educativa ha jugat un paper clau durant tots aquests anys i apuntava que tant l'AMPA com l'equip del centre, com l'Ajuntament, com els Serveis Territorials d'Ensenyament han estat pendents de l'escola. L'escola compta actualment amb 51 alumnes de P-3 fins a 6è.

L'acte al pati amb mestres, pares i alumnes. | Joan López

 

Alumnes dipositant textos i objectes a la càpsula del temps. | Joan López

 Comentaris

envia el comentari