Montblanc retira els honors que la Casa Reial té al municipi

El Ple de l'Ajuntament aprova per unanimitat que la família reial no utilitzi el títol de duc de Montblanc
La Casa Reial no ha respost a les informacions
La Casa Reial no ha respost a les informacions | Cedida

 

Aquest dimecres 4 d'octubre, el Ple de l'Ajuntament de Montblanc va aprovar per unanimitat una moció conjunta de tots els grups municipals representats al consistori per a retirar els honors que la Casa Reial espanyola té al municipi. D'aquesta manera, hi votaven a favor els regidors d'ACM-ERC, de la CUP, del PDECat i també de la FIC.

 

Segons la moció aprovada, l'Ajuntament de Montblanc manifesta el seu rebuig al sistema monàrquic per entendre que el règim més democràtic és el que correspon a la realitat republicana, i expressa la voluntat del mateix consistori que ni Elionor de Borbó ni Felip VI utilitzi el títol del Ducat de Montblanc.


Aquesta moció s'ha presentat després que el rei d'Espanya Felip VI, en el discurs que va realitzar el passat dimarts 3 d'octubre, no fes cap referència als disturbis que van crear la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola en diverses poblacions de Catalunya i, també a la Conca de Barberà, concretament a Sarral, en les seves càrregues violentes contra ciutadans que exercien pacíficament el seu dret a vot.

 

La moció reflexa que el discurs del monarca espanyol es posa mil·limètricament al costat del govern del Partit Popular presidit per Mariano Rajoy. Felip VI també manifesta que el Parlament i el Govern de Catalunya estan al marge de la llei i de la Constitució espanyola. Finalment, la moció es queixa dels atacs del poder judicial contra el poble de Catalunya, que segons el rei espanyol, estan plenament justificats.


El regidor de la FIC, Toni Gutiérrez recordava que l'any 2013 ja es va aprovar una moció similar en la qual el seu grup es va abstenir com ho va fer algun dels regidors de l'equip de govern format només per ERC-ACM. Amb tot, el regidor assenyalava que hi votaria a favor «perquè em sento republicà i perquè esperava un discurs diferent del rei. Crec que la seva figura està deteriorada i jo esperava una mà estesa. No va tenir cap paraula per als ferits ni ganes de mediar, em va decebre. Són temps de diàleg i de seny i si algú n'ha de tenir és el cap de l'Estat».

 

Per la seva banda, el portaveu del PDECat, Cesc Viñas, apuntava que «l'existència d'un rei xoca contra la majoria de lògiques democràtiques. Espanya té un cap d'Estat imposat pel franquisme. Espero que Espanya també sigui república algun dia com ho serà Catalunya».

 

Laura Aluja, regidora de la CUP, afirmava que «Montblanc és un poble digne. Amb tretze vots a favor i cap abstenció, s'acaba una etapa. No tenim ni rei ni duc.

 

Joan Casellas, regidor d'ACM-ERC recordava la visita de Felip VI a Montblanc l'any 1996 quan encara era príncep i afirmava que «21 anys després la situació s'ha girat com un mitjó. Llavors només escoltava 'què guapo és i què alt!' i pocs s'atrevien a mostrar el seu rebuig. Si encara tenia algun crèdit, amb aquest discurs l'ha perdut».

 

L'alcalde, Pep Andreu, destacava la importància que la moció s'aprovés per unanimitat perquè es representava la pluralitat de grups del Ple que votaven en un mateix sentit i insistia en què calia fer arribar aquest missatge a la Casa Reial.

 

Moció similar

 

L'abril de 2013, l'Ajuntament va sotmetre a votació una moció del grup de l'Entesa presentada a petició de la CUP, que aleshores no tenia representació al consistori. Llavors es va aprovar que Felip de Borbó no utilitzés el títol de duc, mesos abans que Joan Carles I abdiqués. En aquella ocasió, diversos grups es van abstenir.Comentaris
joan
Felicitats Montblanc. Adew reietó

envia el comentari