Junqueras a l'Acampada Jove: «Ens volen en l'excepcionalitat però hem d'actuar amb serenor»

L'acte polític del festival ha congregat centenars de joves a la plaça Major de Montblanc
L'alcalde assenyalant el marcador de la façana de l'Ajuntament. | Joan López

 

La plaça Major de Montblanc acollia, com és habitual, l'acte polític central de l'Acampada Jove. Centenars d'acampats i també montblanquins omplien l'espai per escoltar les intervencions del president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras; la secretària general d'ERC, Marta Rovira; el portaveu nacional de les JERC, Pau Morales i l'alcalde de Montblanc, Pep Andreu.


Andreu era l'encarregat d'obrir el torn d'intervencions i expressava la satisfacció del poble de Montblanc per rebre «el jovent lluitador, compromès, combatiu». L'alcalde recordava que l'Acampada Jove complirà deu edicions celebrades a Montblanc l'any vinent. «Ho celebrarem perquè farem l'Acampada Jove sent una República Catalana lliure i independent». Andreu, repetia, com en altres intervencions d'altres edicions, que «l'any de la llibertat, l'Acampada Jove durarà un mes». L'alcalde ho afirmava assenyalant el marcador de la façana de l'Ajuntament que indica quants dies i hores falten pel referèndum de l'1 d'octubre.

 

Marta Rovira, secretària general d'ERC, recordava que «falten 77 dies pel referèndum i el farem com sempre, com sempre que hem votat al nostre país, amb totes les garanties, ho farem millor que sempre». Rovira ha demanat als joves que «quan acabi l'Acampada, dediqueu els dies que queden a convèncer el jovent a què faci possible la República Catalana perquè serà ara, serà aquí o no serà mai més». La secretària assegurava que el referèndum tindria almenys les mateixes garanties que la resta d'eleccions que se celebren al país i titllava d'«anomalia» l'Estat espanyol i les elits que volen impedir que es voti. Rovira afirmava que «si no votem i decidim viure en una república catalana, viurem en un estat de bloqueig polític permanent, que és el que estem vivint fa anys i panys al nostre país» i afegia que «qualsevol decisió política que pren el nostre parlament que permet que aquest país avanci socialment, que progressi, sistemàticament es troba bloquejat políticament per les majories polítiques que en el nostre país són inexistents, liderades pel Partit Popular, amb el suport incontestable de Ciutadans i amb el suport innovador però ferm del PSOE». La diputada recordava el bloqueig de lleis com la de la lluita contra la pobresa energètica, la llei que reclama impost sobre els dipòsits bancaris, la que gravava els pisos buits o la d'igualtat efectiva entre homes i dones. Rovira era aplaudida pel públic quan feia referència a les dificultats dels estudiants catalans per accedir a les beques d'estudis. «Això no va de banderes, això va de o fer un pas endavant i fer un país més just i més digne o bé restar en el bloqueig polític».

Pep Andreu, alcalde de Montblanc, durant la seva intervenció. | Joan López

 

Marta Rovira a la plaça Major de Montblanc. | Joan López

 


El portaveu nacional de les JERC, Pau Morales, agraïa als montblanquins l'acollida i també la tasca dels militants de les JERC que fan possible el festival. Morales també donava les gràcies als acampats «que fan que l'Acampada tingui tot el sentit del món». El portaveu apuntava que el festival ha estat «un simulacre, no ha estat real. És un simulacre d'una societat que s'organitza per ella mateixa sense que ningú la mani que es lleva cada dia i que penca per passar-ho bé i per viure amb dignitat». El portaveu afirmava que «el referèndum fa por a molt poca gent: al govern espanyol, als partits que blinden el règim del 78 mentre que als joves no ens fa por com tampoc ens fa por un procés de canvi real on els joves decidirem cap a on volem anar». «Volem passar de ser súbdits a ser ciutadans», reblava.

 

Oriol Junqueras, president d'ERC i vicepresident del govern de la Generalitat, tancava l'acte. Demanava als joves «el vostre ajut i el vostre compromís pel referèndum de l'1 d'octubre on el nostre país tindrà l'oportunitat de decidir democràticament el seu futur». Junqueras afirmava que «sabem que el govern de l'Estat posarà totes les dificultats que podrà amb eines convencionals i també amb eines fora de qualsevol convenció democràtica, ho fan a través de les seves clavegueres i ens posen cada dia a prova». Per al president d'ERC «el que serà nou en aquest referèndum serà tot allò que farà l'Estat per impedir-lo. Percebem que la seva repressió i guerra bruta no poden actuar de forma il·limitada, no pot ser infinita i ho superarem amb democràcia i convicció». Junqueras feia referència a «un compromís serè i amb una tranquil·litat que ens fa forts. Ens volen en l'excepcionalitat i nosaltres no tenim per què actuar com a ells els agradaria, l'excepcionalitat la posa l'Estat intentant impedir la democràcia i hem d'actuar amb la màxima serenor i compromís per omplir les urnes, que hi seran».

 

L'acte, en el que s'han deixat caure pancartes reivindicatives des del balcó de l'Ajuntament de Montblanc i que ha comptat amb diversos pilars de les colles que han participat en la cercavila de cultura popular, finalitzava amb els Segadors, la Muixeranga i la Balanguera.

Pau Morales, portaveu nacional de les JERC. | Joan López

 

Pancartes reivindicatives que s'han despenjat des de la Casa de la Vila. | Joan López

 

Oriol Junqueras durant l'acte polític de l'Acampada Jove 2017. | Joan López

 

L'acte ha acabat amb el Cant dels Segadors. | Joan López

 Comentaris
Pepe
Y todo esto quen lo paga? No podemos areglar calles pero pa esto no falta dinero. La brigada venga a echa oras pa trabajar pal partido del alcalde
Antonio
Malversación de caudales públicos
lo pep de la sal
Visca la república catalana i que tots la puguem veure
Magda
Comentaris anteriors. A falta d'arguments,demagogia,demagogia i més demagogia...
jOFRE
Però si l'Acampada Jove està plena de críos que no poden votar xD Cada any sembla més una trobada d'escoles de primària
piopio
Cal dir que la gran majoria de joves que venen son a partir de 17 anys. Els crios com dius tu jOFRE sempre venen de la comarca.
floricol
ERC: enfermetat renal crònica

envia el comentari