L'Espluga aprova un pressupost de més de 5 milions d'euros pel 2017

Som Espluga s'hi absté i denuncia deixadesa en l'execució dels comptes
Casa de la Vila de l'Espluga de Francolí. | Aj. de l'Espluga

 

L'Ajuntament de l'Espluga va aprovar aquest desembre el Pressupost del 2017 amb un import de més de 5 milions d'euros. Les inversions més importants dels nous comptes del consistori són la construcció del nou Pavelló Poliesportiu Municipal i l'adquisició de Cal Cabeça. Hi va votar a favor tot l'equip de govern, mentre que l'oposició s'hi va abstenir.


El nou Pavelló Poliesportiu i l'adquisició de Cal Cabeça, les principals inversions

 

La principal inversió dels nous pressupostos de l'Espluga serà la construcció del Pavelló Poliesportiu Municipal al Pla Parcial Milmanda, una reivindicació de les dues últimes dècades que es farà realitat aquest any amb finançament municipal que s'amortitzarà any rere any amb l'aportació de la subvenció de la Secretaria General de l'Esport. A banda de la partida que es destinarà a les obres diverses, la segona inversió més important serà l'adquisició de Cal Cabeça, valorada en 150.000 euros. És una inversió que s'incorpora novament als nous comptes municipals després d'haver-se pressupostat també en els de l'any 2016.

 

També s'han contemplat les quanties que componen la part anual de l'adquisició de diferents equipaments municipals, com ara 25.000 euros de la Masia del Fartet, 46.130 de la caserna de la Guàrdia Civil. Respecte al 2016, també repeteixen les partides destinades a la il·luminació de la Finca del Fartet i a la remodelació de la plaça de Sant Isidre, es preveuen les quanties de 30.000 i de 35.000 euros respectivament. També està prevista la instal·lació de la canonada que comunicarà el pou del Fartet amb el dipòsit de Sant Miquel, per valor de 101.000 euros.


Som Espluga denuncia que "hi ha deixadesa en la forma d'executar els pressupostos"


Des de Som Espluga, Jordi Miró ha justificat que el grup es va abstenir en la votació dels nous pressupostos perquè l'equip de govern va descartar la majoria d'aportacions de Som Espluga. «Vam proposar reduir la taxa d'escombraries, fer una inversió al centre mèdic per rehabilitar el primer pis i completar les beques menjador dels alumnes dels centres educatius de l'Espluga, però les propostes no van ser acceptades per part de l'equip de govern», expressa Miró.


Som Espluga també va proposar crear una comissió de seguiment dels pressupostos del 2017 després d'haver quedat decebuts, expressen, amb l'execució dels pressupostos del darrer any. «Entre altres coses perquè hi ha partides que es pressuposten, no s'executen i llavors passen a l'any següent. Tenim uns pressupostos inflats per aquestes partides», critica el regidor de SOM Espluga. En aquest sentit, Miró afegeix: «hi ha una altra cosa que ens fa pensar que els pressupostos no s'executen correctament i és que encara hi ha un romanent de 500 mil euros de l'any 2015».


Tot i això, som Espluga va descartar el vot en contra perquè, pensen, que no hi ha cap motiu estricte per fer-ho. «Però tampoc els podíem votar a favor perquè els pressupostos no són creïbles i per nosaltres era bàsic que es creés la comissió informativa per fer el seguiment», justifica Miró. Congelar l'IBI respecte al 2016 i augmentar l'import dels pressupostos participatius eren dues aportacions de SOM Espluga que s'han inclòs als comptes municipals d'aquest 2017. Congelar l'IBI també era un objectiu de l'equip de govern.


Rovira situa el Pavelló Municipal com a inversió estrella del 2017 i resta importància als projectes no executatsEn relació a les aportacions de SOM Espluga que no s'han inclòs en els pressupostos, l'alcalde de l'Espluga, David Rovira, justifica que el fet de no rebaixar la taxa d'escombraries respon a la voluntat que aquest servei pugui autofinançar-se. «Creiem que no és una bona política abaixar el preu d'un servei per sota del seu cost», afegeix l'alcalde de l'Espluga. D'altra banda, pel que fa a la proposta de completar les beques menjador, Rovira clarifica que depenen directament del Consell Comarcal i que, en qualsevol cas, «no hem estat mai a favor que siguin gratuïtes al 100% perquè entenem que acaben provocant situacions que no són justes perquè hi ha molta gent que passa dificultats i no pot accedir-hi». Finalment, David Rovira explica que fa uns anys CatSalut es va fer càrrec de l'edifici del centre mèdic municipal i que va voler treure les responsabilitats que tenia l'Ajuntament. Per aquest motiu, descartant la proposta de Som Espluga, considera que hauria de ser CatSalut qui hauria d'intervenir en la millora dels equipaments.


Pel que fa a la crítica de Som Espluga sobre la deixadesa en l'execució dels comptes, Rovira defensa que «els pressupostos marquen un camí que intentem seguir, però que evidentment no sempre podem realitzar al 100%. Es tracta de mirar d'executar-lo i, en definitiva, l'Ajuntament no ha quedat sense aquells diners, com és normal se'ls acaba gastant en altres coses del poble». La comissió de seguiment dels pressupostos que plantejava el partit de l'oposició es va descartar perquè l'equip de govern considera que les informacions sobre els pressupostos es poden donar durant les juntes de portaveus o que els regidors tenen accés a aquestes informacions si les sol·liciten. Rovira es mostra taxatiu a l'hora de plantejar aquesta comissió informativa. «Estem farts de comissions», expressa Rovira i afegeix: «Sempre hi ha aquesta voluntat de fer comissions i comissions, nosaltres ens sembla que el que s'ha de fer és aprofitar els moments que existeixen per fer les preguntes que calgui».


En qualsevol cas, Rovira celebra que Som Espluga no hagi votat en contra dels pressupostos. Amb el pavelló com a tema estrella dels comptes del 2017, l'alcalde de l'Espluga celebra que finalment el projecte del pavelló pugui enllestir-se amb la definitiva construcció després d'un camí que «ha estat llarg, difícil i complicat».

Altres inversions previstes pel 2017


Els pressupostos per aquest 2017 també preveuen la inversió que es farà a la piscina municipal, on s'hi substituirà el sistema de depuració, cloració i bombes per uns de nous, amb un pressupost previst de 43.000 euros. L'Ajuntament també tapissarà les butaques de la Sala Folch i Torres del Casalet, una actuació que té un cost de 12.200 euros. A banda, també s'ha previst una partida de 10.000 euros per equipaments diversos al Casal i d'altres espais municipals. També hi ha previstos 8.000 euros pel mobiliari urbà, 8.000 per la senyalització, 12.000 per actualitzacions informàtiques, 15.000 per l'arranjament de camins, 7.500 per la il·luminació del camí de Molí de Guasch, 6.000 per la substitució de llums de Nadal, 3.200 per l'adquisició d'un desfibril·lador pel Pavelló del Casal i 6.000 euros per millorar els enjardinaments. Finalment, l'Ajuntament també ha previst una partida de 21.500 euros per les obres al vestíbul del cementiri i la climatització de la sala de vetlles, 28.000 per dur a terme dues actuacions objecte de procés participatiu, on els espluguins podran escollir quines actuacions volen que es duguin a terme d'entre diferents projectes. També es destina una partida de 4.800 euros per col·locar climatització al local d'Auvënguen, 2.700 euros per la compra de nou mobiliari per la Llar d'Infants Municipal, 12.000 euros per iniciar l'adequació del sistema antiincendis del Casal i 8.500 euros per l'adquisició de dos nous gegantons neolítics amb motiu del desè aniversari del Gorg i l'Spluc.


L'Ajuntament a banda també preveu destinar, durant el 2017, més de 160.000 euros en cultura i festes, entre la Festa Major, la Setmana de la Joventut, la Nit d'Entitats i la Fira, Sant Joan i la Festa de la Verema entre d'altres. Del total del Pressupost del 2017 a l'Ajuntament de l'Espluga, 1,8 milions d'euros es destinaran a inversions. La resta es gastarà en despeses corrents, personal, transferències a altres organismes i subvencions. També hi han previstos gairebé 200.000 euros per amortitzar crèdits bancaris.Comentaris

envia el comentari