Montblanc presenta el nou drac per a la Setmana Medieval

Centenars de persones van assistir a l’acte del nou element festiu que s'estrenarà el 22 d’abril, en la Representació de la Llegenda de Sant Jordi
Nou drac amb les autoritats presents a l'acte | Cedida
 

Ahir al vespre unes 300 persones —entre les quals, el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i regidors del consistori montblanquí— van assistir a l’acte de presentació del nou drac de l’Associació Medieval a l’església de Sant Francesc de Montblanc. El drac s’estrenarà per primera vegada en la Representació de la Llegenda de Sant Jordi el 22 d’abril, l’espectacle més emblemàtic de la festa.


És un dels dracs més grans que hi ha actualment d’entre tots els entremesos de Catalunya, amb 8,5 metres de longitud i 4 metres d’alçada. Compta amb un sistema articulat en diferents punts que permet tindre més mobilitat quan es mogui, portat per dues persones. Les potes, les ales, el coll, la mandíbula i la cua són algunes de les parts amb articulacions que fan que la bèstia sigui pràcticament real a ulls de les criatures.

 

L’Associació Medieval ha fet l’encàrrec del nou drac. En la construcció hi han participat quatre empreses: Ovni Medialab (direcció del projecte), Protopenedès (modelat), Ferroluar (disseny i construcció de l'esquelet) i Quagga (modelat, escultura i pintura). Per a l’elaboració, s’ha fet estudi acurat, amb esbossos a mà i model en 3D, que ha tingut en compte molts detalls per fer-lo el més versemblant possible, amb potes d’au o dents de cocodril, per posar algun exemple. El president de l’Associació Medieval, Joan López, explica: «El drac culmina el redisseny escenogràfic i artístic de la representació, iniciat fa tres anys, en el qual s'han inclòs entre altres el ‘mapping’ sobre la muralla. Alhora, és una forma de celebrar el 30è aniversari de la festa, amb la renovació d’un dels elements més simbòlics de la seva iconografia […] Esperem que es converteixi en un símbol. Tenim un drac únic per a una festa única».

 

Nou drac de la Setmana Medieval | Cedida

 


Suport institucional al projecte

 

El projecte del nou drac s’ha dut a terme amb el suport de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Montblanc i el Departament de Cultura de la Generalitat. Joan Olivella, diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona, ha destacat «la força que empeny aquesta festa i l’esperit cultural que vibra a Montblanc». Josep Andreu, alcalde de Montblanc, ha ressaltat que Sant Jordi i el drac ajuda a «traspassar fronteres» i ha instat l’Associació Medieval a ser més «agosarats i folls». El delegat dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, ha volgut remarcar la implicació de la gent de les entitats culturals que tiren endavant i fan que «la sang de la cultura catalana no s’aturi», amb projectes com el que s’ha dut a terme a Montblanc.Comentaris

envia el comentari