L'Espluga acollirà la 9a Festa Bastonera de les comarques meridionals de Catalunya

El Ball de Bastons de l’Espluga celebra 20 anys de la seva recuperació amb aquesta festa, que reunirà més de 500 persones i 14 colles
El Ball de Bastons de l'Espluga durant la passada Festa Major. | Cedida

 

Un total de 14 colles bastoneres de les comarques meridionals de Catalunya participaran el proper dissabte dia 16 de setembre a la IX Festa Bastonera d’aquestes comarques, que enguany tindrà lloc a l’Espluga. Aquesta trobada se celebra anualment i l’any passat va tenir lloc a Reus. En aquesta edició, a l’Espluga, s’hi aplegaran més de 500 persones entre bastoners i acompanyants, a més de tot el públic que s’hi vulgui sumar. L’acte central és la cercavila que s’iniciarà a les 18.30h a la Plaça de Montserrat Canals.


El Ball de Bastons espluguí organitza aquesta festa bastonera ja que coincideix amb la celebració dels 20 anys de la recuperació dels bastoners de l’Espluga, un grup de cultura popular que va estar inactiu durant 9 anys, des del 1988  fins al 1997. Actualment, el Ball de Bastons de l’Espluga està consolidat després dels 20 anys ininterromputs d’activitat i amb la creació d’una nova colla infantil que es va estrenar per la darrera Festa Major de l’Espluga. Amb motiu d’aquest aniversari hi haurà una exposició a la Sala Llucià Navarro del Casal de l’Espluga que s’inaugurarà el divendres dia 15 a les 19:00h. 

 

L’acte principal d’aquesta festa bastonera serà la cercavila que faran totes les colles bastoneres pels carrers més cèntrics de l’Espluga i que s’iniciarà a les 18.30h a la Plaça de Montserrat Canals i que passarà per l’Avinguda de Catalunya per enllaçar amb el carrer d'Anselm Clavé, després arribarà a la plaça de l’Església passant pels carrers de Sant Blai i de Sant Antoni. El recorregut de tornada a la plaça de Montserrat Canals passarà per la Plaça de la Vila, el carrer de Torres Jordi i el carrer de Lluís Carulla. En finalitzar aquest recorregut es faran els parlaments, l’entrega de records a totes les colles participants i la ballada conjunta final. A continuació, tots els bastoners celebraran un sopar de germanor al Pavelló Municipal on, a partir de les 23:00h hi actuarà el grup de versions Sixtus seguit del Dj RicoRico. El concert és obert a tothom amb entrada gratuïta i hi haurà servei de barra. 


Les colles participants, els voluntaris i els col·laboradors 

 

Les 14 colles que participaran a la trobada són: Ball de Bastons de Cambrils, Ball de Bastons de Montblanc, Colla bastonera del Casal Popular l'Arreu de Mollerussa, Esbart Santa Llúcia de Reus, Esbart Dansaire Ramon d'Olzina, Ball de Bastons de Sant Jaume dels Domenys, Ball de Bastons de Valls, Bastoners de Gavà, Bastoners d'Altafulla, Ball de Bastons de la Riera de Gaià, Ball de Bastons de la Riera de Gaià, Ball de Bastons d'Aleixar, Ball de Bastons de Salou, Ball de Bastons Castellar del Vallès i el Ball de Bastons de l’Espluga de Francolí. 

 

La trobada compta amb més de 40 voluntaris i amb la col·laboració d’institucions i entitats com l’Ajuntament de l’Espluga, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, la Coordinadora d’Entitats de l’Espluga, l’Espluga FM Ràdio, l’ADF de l’Espluga, l’Orquestra Treu-li la Pols al Teu Instrument  i l’Associació de Joves Auvënguen, entre altres. A més, diverses empreses locals contribuiran a fer possible la trobada amb col·laboracions i donatius per al sopar o els obsequis. 

 

20 anys de la recuperació del Ball de Bastons a l’Espluga 

 

La primera referència escrita de la presència de Ball de Bastons a l’Espluga és del 1883, la primera referència fotogràfica és del 1920 i, a partir de llavors, hi van haver diverses colles de forma continuada fins que la del 1988 es va dissoldre aquell mateix any, i no se’n va crear cap per a rellevar-la. Fet que va provocar els 9 anys d’inactivitat bastonera a l’Espluga de Francolí. Però l’11 de setembre de 1996, durant la tradicional caminada popular que es feia cada any a l’Espluga per celebrar la Diada Nacional, un grup de joves espluguins, amb el Josep Maria Poca al capdavant, van començar a recordar anècdotes de quan eren petits. D’aquesta manera després de nou anys de mantenir-se apartat de la vida social del nostre poble, un grup d’uns dotze joves volien reviscolar el Ball de Bastons, formant una nova colla bastonera. Per això van anar a trobar el mestre bastoner, Salvador Rosselló Rosell, que des del primer moment va estar disposat a ajudar-los.  Aquesta colla, la del 1997 obre un precedent històric en l’àmbit del Ball de Bastons de L’Espluga de Francolí en incorporar dues noies a aquesta formació; la Maria Antònia Bota i l’Helena Rivero. A més, aquesta colla va organitzar la XXIX Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya a l’Espluga, el 26 de juny de 2004. Aquesta colla creada al 1997 és la que s’ha mantingut activa fins a l’actualitat. Comentaris

envia el comentari