L’Ajuntament de Vimbodí i Poblet i l’Arxiu Tarradellas estrenyen llaços i plantegen col·laboracions

L’alcalde, Joan Güell, i els representants de les regidories vinculades a l’àmbit cultural ofereixen la seva col·laboració a la nova directora, Núria Gavarró
Joan Güell i Núria Gavarró al centre de la imatge amb els regidors vimbodinencs. | Aj. de Vimbodí i Poblet

 

L’Ajuntament de Vimbodí i Poblet i l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, amb seu al Monestir de Poblet, han mantingut una trobada institucional coincidint amb la incorporació de Núria Gavarró com a nova directora de l’equipament fa unes setmanes. A l’acte hi han assistit l’alcalde del municipi, Joan Güell, acompanyat dels regidors i regidores vinculats a l’àmbit al què pertany l’Arxiu: el regidor de Cultura, Enric Alfonso; la regidora d’Entitats i Ensenyament, Àngels Planes, i la regidora de Turisme, Rosa Albes. La reunió ha servit per estrènyer llaços i establir sinergies entre el Consistori i aquest emblemàtic arxiu nacional. En aquest sentit, s’ha plantejat que, en el futur, es pugui dur a terme una visita per als vimbodinencs i les vimbodinenques que desitgin conèixer amb més profunditat aquest equipament històric ubicat al seu terme municipal. Durant la visita a l’Arxiu Tarradellas, Joan Güell ha refermat a Núria Gavarró la plena disposició i col·laboració de l’Ajuntament amb l’entitat.


Gavarró (la Riba, 1982) és llicenciada en Història per la URV, ha cursat el màster de Gestió i difusió de fonts arxivístiques per aquesta mateixa universitat i és llicenciada en Documentació per la UOC. Substitueix Montserrat Catalán, qui deixa el càrrec per jubilació. La fins ara directora de l’Arxiu Tarradellas havia estat també la secretària particular del president des del retorn de l'exili fins la seva mort.

 

Abans de cloure la trobada, l’alcalde, el regidor i les regidores que hi han participat han obsequiat la directora amb un exemplar del llibre Història de Vimbodí i Poblet, recentment editat i que repassa de manera exhaustiva la història del municipi des de la prehistòria fins l’actualitat. De la seva banda, Gavarró ha obsequiat l’Ajuntament amb diferents llibres sobre l’Arxiu.


L’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià 

 

Està format pel fons documental de Josep Tarradellas i Joan (Cervelló, 1899 - Barcelona 1988), president de la Generalitat a l’exili, i altres fons personals donats al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet. El president va anar per primera vegada a Poblet en visita oficial el 10 de febrer de 1978, iniciant-se una relació amical amb la comunitat de Poblet. El 31 de desembre de 1981 va fer donació efectiva del seu arxiu personal al monestir, i li va donar el nom de la seva filla, Montserrat Tarradellas i Macià (1928-1984). Després de la mort del president Tarradellas (1988) i de la seva esposa, Antònia Macià (2001), l'arxiu ha quedat en propietat de la comunitat de Poblet, tal com establia el conveni de donació de l'any 1981. 

 

L'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià és tutelat per un patronat presidit per l'Abat del monestir. Està classificat d'acord amb els períodes més significatius de la vida del president Tarradellas. Conté 99.034 cartes escrites o rebudes fins a l'any 1977 (arxiu polític i personal); 22.099 cartes del període 1977-1980, i 22.377 cartes de 1980 a 1988. Inclou la biblioteca personal del president, amb 11.032 llibres reunits al llarg de tota la seva vida, dels quals 1.527 estan dedicats pels seus autors. Pel que fa a publicacions periòdiques, l'arxiu en conserva 6.035, amb 637 títols diferents: la primera, de l'any 1876. El fons gràfic consta de 33.844 fotografies, de les quals destaquen les 1.182 de les indústries de guerra de la Generalitat de Catalunya.Comentaris

envia el comentari