Joan Rovira i Anna d'Ivori, a les Festes de Sant Maties de Montblanc

El gruix dels actes arriba aquest cap de setmana amb les actuacions del seguici popular i desenes de propostes culturals per a tots els públics
Joan Rovira, cantant de Camarles. | TarragonaDiari.cat

 

Montblanc es prepara per viure les Festes de Sant Maties. La celebració, coneguda per les fires que se celebraven anteriorment en aquestes dates, ha acabat redefinint-se i, amb els anys, s'ha convertit en una mena de Festa Major petita. Oriol Pallissó, regidor de festes de l'Ajuntament de Montblanc, presentava, aquest dilluns 8 de maig al matí, el programa de la celebració. Pallissó, que destacava que el passat cap de setmana ja hi ha hagut actes previs com la presentació de la restauració dels elements del bestiari popular i un trofeu intern de patinatge, es referia al fet que el calendari d'enguany ha fet que les festes de primavera vagin molt seguides i, en poques setmanes, s'hagi celebrat la Setmana Santa, la Setmana Medieval i ara arribin les Festes de Sant Maties. Des de la regidoria de festes assenyalen que «les fires han evolucionat i ara tenen una altra volada, un altre format. Ara, les Festes de Sant Maties cada cop són més a prop de ser la Festa Major petita de Montblanc i això ens agrada».


El regidor apuntava que la programació de les Festes de Sant Maties s'ha dissenyat amb actes per a tot tipus de públics i edats en destacava, entre altres, l'activitat d'observació astronòmica al planetari de l'Associació Bocafoscant que es durà a terme el divendres 12 de maig al vespre, la presentació del llibre «la volta al món en 80 maratons» d'Arcadi Alibés i la presentació de la cursa 'Barrancs de Llegenda' o la inauguració de l'exposició de fotografies «5 anys de lluites, del somni al referèndum» de l'ANC. Serà també divendres a la nit quan la plaça de Sant Miquel acollirà els concerts de Joan Rovira i Anna d'Ivori, tots dos acompanyats per les seves bandes i que presentaran els seus darrers treballs «Rere els vidres» i «Encara tenim temps», respectivament.

Dissabte, el seguici popular serà el protagonista. La jornada també comptarà amb la quarta edició de la timbalada, organitzada pels Dimonis de Montblanc, que també impulsen un vermut electrònic, sopar popular i una nit de discjòqueis a l'aparcament de Sant Miquel. Serà dissabte també quan es presentarà el llibre «el conjunt monumental i artístic de Montblanc. 50 anys de la restauració de les muralles» de Maties Solé al Centre Cultural Sant Jordi. Durant la jornada també es podrà veure al santuari de la Serra la rememoració de l'acte de Puig Cadafalch l'any 1922 a Montblanc a càrrec d'Eduard Riu-Barrera i Mireia Freixa, comissaris de l'any Puig i Cadafalch.

El regidor Oriol Pallissó, aquest matí durant la presentació de les Festes a l'Ajuntament de Montblanc. | Joan López

 


Diumenge 14 de maig arribarà la trobada gegantera organitzada pels Amics dels Gegants de Montblanc, la Diada Castellera amb els Xiquets de Cambrils, Xiquets de Vila-Seca i els Torraires de Montblanc i l'actuació del Seguici Petit. La programació es tancarà al vespre a l'antic hospital de Santa Magdalena amb l'espectacle «Que venen els catalans» de l'orquestra Gerhard de l'escola municipal de música Robert Gerhard de Valls amb Jordi Jubany.

 

FESTES DE SANT MATIES 2017 12 – 13 – 14 DE MAIG

 

 

Divendres, dia 12

 

A les 10 del matí, a la Residència Llar Conca de Barberà TEATRE a càrrec dels alumnes de la Llar d’Infants Els Merlets, de Montblanc.

 

A les 6 i a les 7 de la tarda, a la Sala Sant Jordi (claustre St. Francesc), PREESTRENA de l'espectacle "Mil cent i un estels". Música i astronomia popular dins l'interior del planetari instal·lat per a l’ocasió. Activitat per adults (12 anys) a càrrec de l'Associació Bocafoscant. Inscripcions #fins al dia 11 de maig a l'oficina de turisme a un preu de 2€. (Places limitades)

 

A 2/4 de 7 de la tarda, a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Montblanc, Presentació “Barrancs de Llegenda 2017” i presentació de “La Volta al món en 80 maratons” a càrrec d'Arcadi Alibés. Organitza: CEM

 

A les 7 de la tarda, a la Sala de les Corts Catalanes (claustre St. Francesc), INAUGURACIÓ de l'exposició “5 anys de lluites del somni al referèndum” Amb la presència de Jordi Sanchez, president de l'ANC. L'exposició romandrà oberta el dissabte i diumenge d'11 a 2 del migdia i de 6 a 8 del vespre. Organitza: ANC Montblanc

 

A les 8 del vespre, a l’església de Santa Maria, SALVE SOLEMNE en honor a Sant Maties, amb l'acompanyament de l'SCHOLA CANTORUM SANT MIQUEL.

 

En acabar, a la Plaça Major, actuació del SEGUICI POPULAR (Àliga, Grallers Montblanc, Nanos, Gegants, Banda de Música Verge de la Serra i Ball de Bastons).

 

A 2/4 de 12 de la nit, a la plaça de Sant Miquel, CONCERT amb JOAN ROVIRA i la seva banda i el grup Anna d’Ivori. Presentant els seus nous treballs respectius: “Encara tenim temps” i “Rere els vidres”.

 

Dissabte, dia 13

 

A les 8 del matí, pels carrers de la vila, MATINES pels Grallers de Montblanc, els Grallers de la “Colla Petita del Drac i Aligot”, Grallers dels “Amics dels Gegants”, Grallers dels Torraires i Grallers “Els Guardiols” de La Guàrdia dels Prats.

 

A les 11 del matí, a l’església de Santa Maria, OFICI SOLEMNE, en honor a Sant Maties, patró de Montblanc, amb l'acompanyament de la CORAL FLOR DE LIS, assistència d’autoritats i seguici popular.

 

En acabar, a la plaça Major, actuació del SEGUICI POPULAR (Drac, Àliga, Cucafera, Grallers Montblanc, Mulassa, Grallers “Amics dels Gegants”, Nanos, Gegants, Ball de Bastons, Banda de Música Verge de la Serra i Torraires de Montblanc).

 

A les 12 del matí i fins a les 3 de la tarda, a la plaça de Sant Miquel, VERMUT ELECTRÒNIC amb DJ Ricard Cendra. Organitza: Dimonis de Montblanc

 

 

A les 5 de la tarda, des de l'Avinguda. Doctor Folch, IV TIMBALADA. A continuació, exhibició de les colles al pàrquing de Sant Miquel. Organitza: Dimonis de Montblanc Recorregut: Avinguda Doctor Folch, Elionor d’Urgell, Baluard Santa Anna, Plaça de Santa Anna, Major, Josa, Hortalans, Plaça Major, Vilanova del Mercadal, Sant Isidre, Poblet i Teixidó, Major, Plaça Sant Miquel i per finalitzar exhibició a Pàrquing de Sant miquel.

 

A les 2/4 de 6 de la tarda, al Centre Cultural Sant Jordi (Antic Centre Parroquial), Presentació del llibre “Montblanc, Conjunt Monumental i Artístic. 50 anys de restauració de la Muralla medieval” de Maties Solé Maseras.

 

A les 7 de la tarda, a la plaça Major, ballada de sardanes amb la Cobla Cossetània.

 

A les 7 de la tarda, al Santuari de la Serra, rememoració de l'acte de Puig i Cadafalch l'any 1922 a Montblanc, a càrrec d'Eduard Riu-Barrera i Mireia Freixa, comissaris de l'any Puig i Cadafalch.

 

A les 8 del vespre, a Le pub (antic Cesar’s), TAST DE VINS I CONCERT amb el grup de versions jazz Leitmotiv i la participació de Gèrida Viticultors.

 

A 2/4 de 9 del vespre, a l'església de Sant Francesc, Concert de l'Orquestra Corelli del Conservatori de Vila-seca, amb l'actuació del montblanquí Alexandre Amorós Korotkova.

 

A les 9 de la nit, al local de l'Associació Andalusa, Sopar-Ball de Sant Maties. Organitza: A.C. Andalusa Conca de Barberà.

 

A les 9 de la nit, al pàrquing de Sant Miquel, sopar popular per un preu de 5 €. Organitza: Dimonis de Montblanc.

 

A les 11 de la nit, al pàrquing de Sant Miquel, festa a càrrec de DJ’S. Organitza: Dimonis de Montblanc.

 

Diumenge, dia 14

 

XXII TROBADA GEGANTERA A MONTBLANC.

Organitza: “Amics dels Gegants”

 

A partir de 2/4 de 10 del matí, a la Muralla de Sant Francesc (davant Mercat), arribada de les colles convidades i plantada de Gegants i Bestiari.

 

COLLES CONVIDADES: Basilisc Petit de Reus - Gegants i grallers de Lloret de Mar - Gegants i grallers de Gironella - Gegants i grallers de Les Fonts - Gegants i grallers del Poble Nou de Manresa - Gegants i grallers de Cervera - Gegants i grallers de Torà - Gegants i grallers de Santa Oliva - Gegants i grallers de la Selva del Camp - Gegants nous de Valls - Gegants i grallers de l'Espluga de Francolí. I també, amb la participació dels grups locals: Mulasseta de Montblanc - Aligot i Drac Petit de Montblanc - Àliga i Drac de Montblanc – Cucafera de Montblanc – Grallers de Montblanc – Grallers de La Guàrdia dels Prats - Gegants i grallers Amics dels Gegants de Montblanc.

 

A les 11 del matí, a la Residència Montblanc, Concert de la Coral Flor de Lis.

 

 

 

A 2/4 de 12 del migdia, pels carrers i places del nucli antic, inici de la Cercavila de gegants i bestiari.

 

Recorregut: Plaça de Sant Francesc – Major – Sant Josep – Font de la Vila – Riber – Pere Berenguer de Vilafranca – Plaça Major.

 

A les 12 del migdia, a la Residència-Llar Conca de Barberà, Concert de la Coral Flor de Lis.

 

A 1/4 d'1, a la Plaça Major, Entrada de lluïment dels gegants i bestiari.

 

A la 1, Comiat de les colles fins a la plaça de Sant Francesc.

 

A la 1 del migdia, a la Plaça Major, Diada Castellera de Sant Maties, amb l'actuació dels Xiquets de Cambrils, Xiquets de Vila-seca i Torraires de Montblanc. Organitza: Torraires de Montblanc

 

A les 2/4 de 6 de la tarda, des de la plaça de Sant Francesc, CERCAVILA DEL SEGUICI PETIT. A la Plaça Major, actuació del Seguici Petit (Drac Petit i Aligot, Grallers de la “Colla Petita”, Mulasseta, Grallers “Amics dels Gegants”, Colla Petita del Ball de Bastons i Colla Petita dels Torraires de Montblanc).

 

A continuació, a la plaça Major, espectacle infantil a càrrec dels deParranda amb tots els actes de la festa major.

 

A partir de 2/4 de 7, al Pavelló del Casal, Ball de Sant Maties. Organitza: Casal Montblanquí

 

A 2/4 de 8 del vespre, a l’antic hospital de Santa Magdalena, ESPECTACLE “Que venen els catalans”. Epopeya dels almogàvers i l’almirall Roger de Flor. A càrrec de Jordi Jubany i l'Orquestra Gerhard de l'Escola de Música Robert Gerhard de Valls. (edat mínima 9 anys)

 Comentaris

envia el comentari