La Generalitat publica les primeres dades dels lloguers del 2017

El primer trimestre de 2017 el preu mitjà del lloguer a les comarques de Tarragona ha sigut de 419,65 euros al mes, un 4,4% més que el mateix termini de l'any anterior
L'Espluga de Francolí és el municipi que ha registrat un lloguer més baix, de 326,50 euros al mes. | delCamp.cat

 

Ja fa temps que es parla d’una bombolla del lloguer, centralitzada sobretot a la ciutat de Barcelona, però que es va estenent a la resta del territori català. La demanda de lloguer s’ha incrementat molt durant els últims anys, provocant que el preu es dispari i s’infli fins a nivells alarmants. La pujada de les mensualitats sovint no va lligada amb un increment del nivell adquisitiu de les famílies, així que moltes persones estan veient cada vegada com el preu de l’habitatge, d’un dret bàsic i fonamental, els ofega. En moltes ocasions, la conseqüència és haver de marxar de l’actual pis per buscar-ne un altre més econòmic, que sovint estarà als afores de la localitat i la zona no disposarà d’una oferta tan àmplia de serveis, a més de dificultar la mobilitat i allargar els desplaçaments habituals. En el pitjor dels casos, la impossibilitat de poder pagar el lloguer acaba amb desnonaments i famílies senceres desemparades.

 

Segons les dades de l’evolució del mercat de lloguer a Catalunya fins a l’any 2016, facilitades per la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat, el nombre de contractes de lloguer s’anava incrementant lleugerament des del 2002 fins al 2007 (62.600 contractes). És a partir del 2008, amb l’esclat de la crisi econòmica, quan els contractes de lloguer augmenten molt significativament (80.100 contractes) fins al 2013 (150.200 contractes). A partir del 2014 s’observa un estancament en el nombre de lloguers, que actualment se situa en valors similars al dels anys 2010 i 2011.


Aquest dilluns la Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge publicava l’informe sobre el mercat de lloguer a Catalunya. Aquest informe s’elabora cada trimestre i cada any, i s’elabora recollint les dades provinents de les fiances dipositades a l’INCASÒL, on és obligatori registrar els contractes que se subscriuen a Catalunya. Les dades que ha publicat la Generalitat demostren que el primer trimestre d’aquest 2017 el preu del lloguer ha pujat un 9,9% interanual és a dir, respecte al primer trimestre de l’any anterior. El creixement trimestral, entre desembre de 2016 i març de 2017, concretament ha estat del 0,7%. Barcelona ciutat és la zona que més ha patit aquest increment del preu del lloguer, ja que aquest ha pujat un 11,9%, i la mitjana del preu del lloguer se situa en els 845 euros mensuals de mitjana. En l'àmbit català, el preu mitjà de lloguer és de 626,02 euros al mes.

 

A la demarcació de Tarragona s’han formalitzat, durant el primer trimestre del 2017, un total de 3.826 contractes de lloguer, un 8,6% més que l’any anterior. El preu mitjà del lloguer se situa en 419,85 euros mensuals, xifra que ha augmentat un 4,4%. Segons les dades facilitades per la Secretaria d’Habitatge, la comarca del Tarragonès és on la mitjana de lloguer és més elevada, de 443,20 euros al mes. En canvi, la Conca de Barberà és la comarca on és més barat llogar un habitatge, amb una mitjana de 328,07 euros al mes. El preu del lloguer a la ciutat de Reus, per la seva banda, ha registrat una mitjana de 392,64 euros al mes, mentre que a la ciutat de Tarragona el preu mitjà del lloguer registrat aquest primer trimestre de 2017 és més elevat, de 458,33 euros al mes. 


 

Si ens centrem en els municipis concrets, segons les dades del primer trimestre d’aquest 2017 publicades per la Secretaria d’Habitatge —tenint en compte que només es publiquen les xifres dels municipis amb més de cinc contractes registrats—,  a la comarca del Tarragonès el municipi on és més car el lloguer és Altafulla, on la mitjana del preu del lloguer és de 657,37 euros. El municipi més barat és Constantí, on el preu del lloguer ha sigut de 354,38 euros de mitjana el primer trimestre de 2017. A la comarca del Baix Camp, Mont-roig del Camp és el poble on és més car el lloguer, amb 526,89 euros de mitjana. El poble més barat és Montbrió del Camp, amb un lloguer mitjà de 366,36 euros de mitjana. A l'Alt Camp, el lloguer més car és de 656,67 euros al mes, a Vallmoll. El municipi de la comarca on és més barat viure és Valls, amb una mitjana de 369,39 euros al mes. A la comarca del Baix Penedès, al poble de Sant Jaume dels Domenys és on és més car el lloguer, amb 557,86 euros de mitjana. L’Arboç és el poble que registra un lloguer més baix, de 367,81 euros el primer trimestre de 2017. A la Conca Barberà, el poble de Santa Coloma de Queralt és el que té un lloguer mitjà més car, de 388,13 euros. L’Espluga de Francolí, en canvi, és el poble més barat i aquest primer trimestre ha registrat un lloguer mitjà de 326,50 euros. A la comarca del Priorat, per la seva banda, Falset ha obtingut un lloguer mitjà de 358,92 euros al mes segons les dades dels lloguers registrats entre gener i març d'aquest 2017. 

 

Puntualització: Les dades inicialment facilitades del poble de la Bisbal de Falset eren errònies a causa d'un error del fitxer facilitat per la pàgina d'Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Lamentablement s'ha produït un encreuament de dades que ha donat lloc a considerar aquest municipi com el que ha registrat el lloguer més alt. La Bisbal de Falset no va registrar cap contracte de lloguer entre gener i març de 2017. 

 

 


Comentaris

envia el comentari