El Mercadal més gran de tots els temps podria convertir Reus en nova plaça de 10

Sis de les colles més grans del moment es donaran cita a la plaça Mercadal de Reus, per una diada plena d'ambició i emocions
El primer 4 de 9 amb folre (c) dels Xiquets de Reus, a la passada edició de la diada del Mercadal.
El primer 4 de 9 amb folre (c) dels Xiquets de Reus, a la passada edició de la diada del Mercadal. | delcamp.cat

 

La diada del Mercadal és una diada bianual que se celebra l'any que no hi ha Concurs. Aquest 2017, per tant, és any de Mercadal. I s'hi donaran cita algunes de les colles que es troben en un millor moment de forma, com son els Castellers de Vilafranca, la Jove de Tarragona, la Vella de Valls, els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró, així com els mateixos locals Xiquets de Reus. Una diada amb sis colles que començarà a les 17h al davant de l'Ajuntament de la capital del Baix Camp i que preveu durar fins ben entrada la nit. 

 

Les colles, amb ganes de mostrar les seves estructures i amb ànsies de fer castells grans, es tornaran a veure les cares. Aquest cop, serà la primera vegada que siguin les quatre colles de 10 en una mateixa plaça. I cinc de les sis colles que han completat gamma extra enguany. Un cartell envejable i de màxims. 


Les intencions dels Castellers de Vilafranca son clares i públiques des de fa dies. Com qui no vol la cosa, els vilafranquins han promès a la plaça Mercadal les tres estructures més grans que s'han vist descarregades aquest any. Volen demostrar que allò que els va passar a Tarragona va ser un error sense continuïtat, i per això volen portar-hi les mateixes tres estructures i descarregar-les. El 3 de 10 amb folre i manilles és una estructura que no s'ha intentat mai a Reus. Els verds l'han descarregat dues vegades però han sembrat dubtes en carregar-lo dues més.

 

La torre de 8 sense folre, seguint el guió de Sant Fèlix i Santa Tecla, ha estat carregada i descarregada pels Castellers de Vilafranca, però tampoc no ha estat mai assolida a Reus per ningú. En canvi, el 4 de 9 sense folre és l'únic castell que ha vist el Baix Camp, però mai descarregat pels verds que, tot i haver-lo assajat de valent, encara no l'han pogut descarregar. 


La Colla Vella dels Xiquets de Valls també s'ha marcat, des de fa temps, l'objectiu dels 10 pisos. El colós emmanillat, que enguany han provat sense èxit en algunes ocasions, podria cobrir de glòria els vallencs si el fessin per primer cop a Reus, on es convertiria en un nou cop d'autoritat, sobretot després de la gran diada de Sant Miquel del cap de setmana passat, a Lleida. Però els rosats no volen donar res per segur, i avisen que tenen un gran ventall de gamma preparat per deixar-se veure aquest dissabte al Baix Camp.

 

El 5 de 9 amb folre, que enguany han completat amb l'espectacular nombre de vuit vegades però que no s'ha fet mai a Reus, podria tornar-se a veure a la plaça del mercat, mentre que el 4 de 9 amb folre i pilar també gaudeix de moltes possibilitats de ser mostrat. Pendents de descarregar el 2 de 9 amb folre i manilles, o de seguir rodant l'estructura del 9 de 8, beneït problema el que tenen ara els dirigents de la Vella per escollir els castells que treuran a passejar en terrirori 'ganxet'. 

 

La Colla Jove Xiquets de Tarragona també podria portar, a priori, un repertori molt envejable. Com sempre, reticents a mostrar les seves cartes, als morats els han quedat carregats els dos reptes de més envergadura de la temporada, de manera que podrien afrontar el 3 de 9 amb folre i l'agulla amb plenes intencions de descarregar-lo per primera vegada enguany. El 3 de 10 amb folre i manilles ja sembla més complicat, sobretot després de la dura caiguda del Primer Diumenge de Festes, que podria evitar que no tornés a sortir fins la diada de Santa Teresa al Vendrell.

 

El que sí que sembla segur és el seu castell més insígnia, el 5 de 9 amb folre, que ja han descarregat cinc vegades i que segueix sent el denominador comú de totes les seves grans diades. El 2 de 9 amb folre i manilles no ha deixat d'estar en cartera des del mes d'agost, i portar-lo a Reus podria certificar que els morats han pogut amb el seu castell més difícil. Altres castells que gaudeixen de menys possibilitats son el 9 de 8, que ha tornat recentment als assajos, i el 4 de 9 sense folre, que podria veure's més endavant. Pel que fa al pilar emmanillat, asseguren que per poc que el tinguin, sempre el treuran.

 

Els Minyons de Terrassa estan passant, per ara, uns moments de canvis a les estructures, sobretot com a conseqüència de la caiguda del 3 de 10 amb folre i manilles a Vilafranca del Penedès. Tenen totalment assegurats els castells de la gamma bàsica de 9 i fins i tot el 2 de 9 amb folre i manilles, que han descarregat dues vegades més després de Sant Fèlix. I el pilar de 8 amb folre i manilles, que els va quedar carregat a la Mercè, també entra de ple en les travesses dels malves per les apostes de la diada del Mercadal, que tot just ara encaren el tram de temporada més exigent per ells, on tindran grans diades per demostrar que segueixen davant de tot.

 

Pel que fa als Capgrossos de Mataró, que asseguren que estan molt contents de participar a la diada del Mercadal, ja que no hi son dels de l'any 2013. Pendents del darrer assaig que els queda, als blaus els agradaria repetir la diada de les Santes d'aquest any, on van descarregar el 2 de 9 emmanillat i el primer 5 de 9 folrat de la seva història. A més, recorden que estarien en condicions de superar-ho amb el pilar de 7 amb folre, que van estrenar fa una setmana a Lleida. A Mataró son conscients que el repte és de grans proporcions, però volen demostrar certa regularitat descarregant, per primer cop en una temporada, castells de gamma extra en més d'una diada.

 

I per acabar, els locals i organitzadors a la vegada, els Xiquets de Reus. Segueixen amb les mateixes intencions amb què es van plantejar la diada del Mercadal, i que passaven per ajuntar els dos castells de 9 i descarregar-los en una mateixa diada per primera vegada a la seva història. Pel que fa al 3 de 9 amb folre, l'han intentat en diverses ocasions sense haver de lamentar llenyes, però el gran repte dels reusencs és descarregar d'una vegada per totes el 4 de 9 amb folre. La seva primera tripleta màgica data de la mateixa diada del 2015, i consideren que ara és un bon moment per tornar-la a intentar i apujar l'aposta amb el pilar de 7 amb folre, que encara ha de passar l'últim control de qualitat. Seria la millor diada dels Xiquets de Reus. Comentaris

envia el comentari