El Mercadal esclata com a nova plaça de 10 en una diada plena de colors i emocions

Reus veu el primer castell de 10, la primera torre neta i els primers 5d9f | La majoria de colles surten contentes tot i no poder amb tots els objectius
La Colla Vella ha descarregat el primer castell de 10 pisos a Reus.
La Colla Vella ha descarregat el primer castell de 10 pisos a Reus. | Jan Magarolas

 

La diada del Mercadal, viscuda avui davant de l'Ajuntament de Reus, serà de les que fan època. Una conjunció tan immensa de castells grans només equiparable al Concurs de Castells ha il·luminat la plaça fins i tot quan s'ha fet fosc. I no era per menys: algunes de les millors colles del país s'han trobat en el millor moment de la temporada i s'han conjurat per mostrar fins a deu castells de la gamma extra i cinc castells més de 9. Reus ha esdevingut avui la desena plaça de 10 del país en un espectacle sense precedents, on s'han vist gairebé totes les millors construccions de la temporada. Uns èxits que han fet oblidar que ha estat una diada llarga, de quatre hores, i que ja havia començat amb cert retard. 


La torre de 8 sense folre dels Castellers de Vilafranca, la primera que veia Reus.
La torre de 8 sense folre dels Castellers de Vilafranca, la primera que veia Reus. | Castellers de Vilafranca

 

Els Castellers de Vilafranca, que sortien darrers, han descartat d'entrada un dels reptes de la jornada. Han començat l'actuació sabent que el 4 de 9 sense folre no estaria en els seus registres, que haurien substituït pel 3 de 9 amb folre i l'agulla, castell que ja han utilitzat de sortida en altres diades. El d'avui ha pujat, com ens tenen acostumats, molt remenat des del principi i amb poca sincronització, però sumant el sisè descarregat d'enguany.

 

La segona ronda ha estat per un peu desmuntat de la torre de 8 sense folre, que davant l'impàs del moment han optat per guardar i canviar per la torre emmanillada. Sense cap problema els verds s'han emportat la dotzena de l'any, que ha donat pas, ara sí, al gran castell de la jornada. La torre de 8 sense folre ha pujat nerviosa però imparable i s'ha acabat descarregant amb un treball forçat dels terços i davant l'èxtasi de tothom. No han volgut acabat l'actuació sense el segon pilar de 8 amb folre i manilles de la temporada, que no feien des de Sant Fèlix i que avui han estat l'única colla en treure. 


El primer 5 de 9 amb folre a la plaça Mercadal de Reus, de la Colla Vella.
El primer 5 de 9 amb folre a la plaça Mercadal de Reus, de la Colla Vella. | Jan Magarolas

 

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha sortit avui amb molts objectius complerts, però no tots. Ja d'entrada han hagut de treballar de valent un 5 de 9 amb folre que s'ha convertit en el primer que veia Reus i en el novè de la seva temporada. Tot i la relliscada d'un dels dosos i el treball titànic d'un dels terços del tres, la Vella se n'ha sortit per explicar-ho. Per la segona ronda han pujat quatre segons a sobre la pinya. Davant l'astoració de tothom, aviat s'ha endevinat que es tractava del 4 de 10 amb folre i manilles, que tampoc no s'havia intentat mai al Baix Camp. Molt, molt treballat des de l'inici, la canalla ha fet gala de la seva valentia i ha carregat i descarregat el castell amb mestria i habilitat. Reus, i la Mercadal, nova plaça de 10: pels escèptics. 

 

Amb la moral pels núvols, la Colla Vella ha agafat aire i, sense treure el peu de l'accelerador, han fet un valent intent de 3 de 9 amb folre i el pilar, castell dels quals en son els principals i primers idearis. Dos intents fallits d'aquest castell, per Sant Fèlix i Santa Úrsula del 2008, consten a l'historial de la Vella, però avui l'han hagut de desmuntar, ja que estava molt tancat i tremolós. La prudència s'ha imposat als rosats i han optat pel 9 de 8, en un record al primer de la història, de l'any 2001, que també és seu i en la mateixa plaça. El pilar de 7 amb folre, de tràmit i amb vistes a més, ha estat l'escollit per tancar la seva participació a Reus. 

 

El 2 de 9 amb folre i manilles d'avui ha estat el primer que els Capgrossos de Mataró portaven a Reus.
El 2 de 9 amb folre i manilles d'avui ha estat el primer que els Capgrossos de Mataró portaven a Reus. | Jan Magarolas

 

Els Capgrossos de Mataró ho han tornat a fer. S'han tornat a superar. Davant la -semblava- immillorable diada de les Santes, els Capgrossos han vingut avui a Reus a (re)cobrir-se de glòria. Han obert tranquils, amb el 3 de 9 amb folre com a preludi del que vindria. El 2 de 9 amb folre i manilles de la segona ronda s'ha mostrat un pèl nerviós i molt treballat a folre i manilles, però s'ha descarregat tot seguit per l'eufòria visible dels seus protagonistes. 

 

No satisfets amb emmanillar Reus, els mataronins han mostrat la seva carta més guanyadora, el 5 de 9 amb folre, que descarregaven, tot just per primer cop, a la passada diada de les Santes. S'ha mostrat ben aplomat de principi a fi, quan s'ha hagut de treballar un pèl. Els Capgrossos han reeditat el pilar de 7 amb folre que ja havien estrenat la setmana passada a Lleida, i han completat d'aquesta manera la millor diada de la seva història, a una més que considerable distància de casa. A més, aquesta ja és la primera temporada en què els mataronins han descarregat la gamma extra en més d'una diada. I encara no s'ha acabat: ara els toca seguir somiant. 

 

El millor castell de la Colla Jove ha estat el 5 de 9 amb folre, el sisè de l'any.
El millor castell de la Colla Jove ha estat el 5 de 9 amb folre, el sisè de l'any. | Jan Magarolas

 

La Colla Jove Xiquets de Tarragona es prepara per la setmana que ve. O això és el que ha volgut demostrar avui, amb la seva actuació al Mercadal. El 3 de 9 amb folre de l'inici ha anat lent, sobretot per com ens tenen acostumats. El 5 de 9 amb folre, el gran castell de la seva diada, ha sortit en segona ronda, i s'ha mostrat molt treballat a sisens i amb un nerviosisme constant però assentat a partir de l'aleta. Així, els tarragonins s'han apuntat el sisè de l'any. El 4 de 9 amb folre de la tercera ronda, amb una rengla que ha hagut de fer un esforç extra, ha de ser el castell que faci somiar els morats, que ja es preparen per una diada de Santa Teresa on s'han de reafirmar, tot i anar-hi amb els grans objectius a mitges. També han tancat amb el pilar folrat, tot descartant l'assalt a les manilles per la pròxima ocasió. 

 

Els Minyons de Terrassa han portat un doblet de 9 a la diada del Mercadal de Reus.
Els Minyons de Terrassa han portat un doblet de 9 a la diada del Mercadal de Reus. | Jan Magarolas

 

Els Minyons de Terrassa, tal com ells mateixos reconeixien, haurien volgut fer alguna cosa més, tot i que tampoc no poden sortir tristos de plaça. Han començat la diada amb un 3 de 9 amb folre de postal, dels millors que se'ls recorden. El 4 de 9 amb folre s'ha descarregat a la segona ronda, no sense una mica de tremolí al pis de quarts. I a continuació han descartat un atac a la gamma extra tot descarregant fàcilment un altre 2 de 8 amb folre, que ha de ser la base per fer-lo amb un pis més diverses vegades en el que els resta de temporada. El pilar final, de 6, ha volgut relaxar els ànims i tancar la seva presència a Reus. 

 

La catedral s'ha vestit avui de color avellana davant de l'Ajuntament de la capital del Baix Camp.
La catedral s'ha vestit avui de color avellana davant de l'Ajuntament de la capital del Baix Camp. | Jan Magarolas

 

I finalment, els Xiquets de Reus, que hi eren com a locals i com a orgullosos organitzadors de la diada. Han afrontat el gran repte de la tripleta màgica a casa seva amb la catedral, que els avellanes han completat per cinquè cop aquesta temporada. Primer objectiu passat, i amb nota. Però a la segona ronda s'han començat a complicar les coses. El 4 de 9 amb folre que porten temps assajant ha pujat molt nerviós i han decidit baixar-lo quan tot just es col·locaven dosos. Una decisió encertada, de no ser perquè s'ha pres tard. El castell ha començat a patir per totes bandes i s'ha trencat quan un dels terços treballava en una posició impossible: els reusencs encara no tenen el 4d9f descarregat a les seves vitrines. Rebaixant els ànims, han reconduït la diada amb el cinquè 2 de 8 amb folre i han tancat amb un 3 de 8 de tràmit, descartant les opcions del pilar. Comentaris

envia el comentari