L'any dels Capgrossos: convertint la gamma extra en habitual

Els mataronins han completat la millor temporada del seu historial on, especialment, han destacat en el domini del 2d9fm i del 5d9f
El 2 de 9 amb folre i manilles descarregat pels Capgrossos.
El 2 de 9 amb folre i manilles descarregat pels Capgrossos a Girona. | Cedida

 

Els Capgrossos acabaven el 2016 amb una dinàmica positiva de domini absolut dels castells bàsics de nou i acostumant-se a portar castells de gamma extra en diverses actuacions. Tot i això els seus castells límit encara arribaven en comptagotes i amb poca efectivitat. Fins aquest any mai havien completat més d’una actuació en una mateixa temporada descarregant castells de gamma extra. Aquest 2017, en canvi, s’han trobat especialment còmodes amb el 2d9fm i el 5d9f (en total 8 de descarregats i sense cap caiguda) i, a més, resolent-los amb una aparent facilitat.

 

Els castells bàsics de nou com a base sòlida

Els Capgrossos de Mataró són una de les colles del món casteller que compta amb més actuacions al llarg de l’any. Aquest fet, que pot comportar una sobrecàrrega pels seus castellers, ho han aprofitat per fer un rodatge extens amb els castells de nou bàsics. Per sobre de tot han destacat els disset 3d9f, els quals han acabat fent de memòria en unes execucions excel·lents. El 4d9f no ha gaudit de tanta regularitat i sobretot s’ha vist en el segon tram. D’aquesta forma els mataronins acumulen dos anys seguits descarregant vint-i-tres castells de nou bàsics


El 2d9fm es converteix en habitual

Des que en el 2010 van descarregar el primer 2d9fm, els de la camisa blau marí l’han anat sovintejant en els propers anys. Tot i això mai havien trobat una dinàmica positiva que els permetés completar la torre emmanillada amb regularitat. Entre el 2011 i el 2016, per tant, els mataronins en van completar dues mentre que també en van fer quatre aletes més.

 

En aquesta temporada, però, ha sigut el de la consolidació del 2d9fm i n’han descarregat fins a cinc. La primera va arribar per Les Santes en l’última actuació del primer tram.

 

En aquest final de temporada, a més, han trobat la tecla adequada i segurament han mostrat el millor 2d9fm del món casteller actualment entre les actuacions del Mercadal, Sant Narcís, Tots Sants i Terrassa amb unes execucions excel·lents. L’última de l’any, alhora, també va demostrar la confiança que han trobat en el castell aturant una fuetada entre els quarts i les manilles sense que el tronc es veiés afectat.

 

El pd8fm segueix sent el deute pendent

Els Capgrossos s’han acostumat aquest any a exportar la gamma extra en diverses actuacions, però en canvi no han pogut completar el més gran dels pilars. Després d’un any en el qual van tenir més dificultats amb l’espadat (el 2016 no van descarregar cap pd7f), en aquest segon tram han portat el pilar de 7 amb folre amb comoditat i en cinc setmanes en van descarregar quatre de consecutius.

 

Tot i que s’havia especulat que el pd8fm podia arribar per l’actuació de Sant Narcís, finalment aquest el van plantejar per Tots Sants on el van poder carregar. Aquesta ha acabat sent l’única caiguda de l’any per part dels mataronins en un espadat que li han fet dues aletes en el seu historial però encara no han pogut descarregar.

 

Domini en el 5d9f

L’any passat els maresmencs arribaven a l’última actuació de l’any amb ganes de completar la supercatedral que en el Concurs havien intentat sense èxit. Aquell dia van fer-hi l’aleta però el castell ja va presentar bones maneres.

 

Aquest any el 5d9f ja es va presentar com un objectiu de cara a l’actuació de Les Santes, dia on van descarregar el primer del seu historial. A partir d’aquí també l’han fet a Reus i a Vilafranca. Ambdós, especialment el del Mercadal, van tenir una molt bona execució. Tot i no poder-lo repetir a Terrassa per manca d’efectius, han demostrat que és un castell el qual han dominat al llarg de l’any
Comentaris

envia el comentari