Identificada la colla de 'Los Xiquets de Valls' d'Anselm Clavé

Pere Ferrando publica un estudi on explica la relació que ha trobat entre el poema de Clavé amb la colla del Roser, és a dir, la Colla Joves Xiquets de Valls
La Colla Nova de Valls, en una foto de família. | El racó de la Colla Nova

 

Un cop acabada la Festa Major de Vilafranca del Penedès, i tot just fent-ne les primeres valoracions, un butlletí de l'organització ha fet públic un estudi realitzat per Pere Ferrando, on s'expliquen detalladament moltes curiositats de l'època d'Anselm Clavé, incloses algunes diades castelleres i els moviments corals, dels quals Clavé en va ser un dels més fervents fundadors. En la publicació, a més, s'hi pot trobar la relació que ha fet Ferrando per arribar a la conclusió que la colla a què Clavé fa referència al seu poema musical és, ni més ni menys, que la colla vallenca del Roser, que més tard seria la Colla Nova i, actualment, la Colla Joves Xiquets de Valls. 


Segons recorda Ferrando a l'article, el músic i polític Josep Anselm Clavé va ser convidat a la Festa Major de Vilafranca del Penedès, l'any 1863, pel seu amic Eduard Vidal. Va poder gaudir les festes vilafranquines amb tota la intensitat que les caracteritza, inclosos els castells, i va ser un fet que el va marcar tant que, quatre anys més tard, el 13 d'agost de 1867, el compositor va estrenar a Barcelona una de les seves obres més conegudes, 'Los Xiquets de Valls: coro descriptiu català a veus solas'. Tot just ara en celebrem els 150 anys.

 

La Colla Joves és l'hereva de la colla del Roser. | DiariCasteller.cat

 

En aquest sentit, i amb la voluntat d'esbrinar la colla que va actuar a la Festa Major vilafranquina l'any 1863 i que, per tant, va inspirar Clavé i el seu poema, Pere Ferrando ha indagat en les actuacions i història d'aquella època, i ha arribat a la pista d'un cantaire del Coro (també casteller) que, un cop acabada l'actuació castellera, va rebre la felicitació del mateix Clavé. Aquella nit, el músic dirigia un concert amb el mateix Coro, i el cantaire es va assegurar que fos tot un èxit, a l'altura de les circumstàncies. «Ánimo, que anem a fer un castell molt gros!» va ser el consell de Clavé al cantaire casteller que, malauradament i a conseqüència dels nervis, no va poder oferir un concert com el públic mereixia. 


I així va ser com, tot buscant, Pere Ferrando va trobar el vincle que buscava. Hi ha en una llista, publicada en un llibre de 1994, el nom del qui va ser president de l'entitat musical, Manel Mestres Girona 'Minga', entre el 1916 i el 1917. La recerca també ens ha permès saber que Mestres era casteller de la Colla Nova dels Xiquets de Valls, i que, retrocedint a finals del segle XVIII, hi ha Domingo Mestres Via, avantpassat del cantaire 'Minga'. Avantpassats i descendents dels Mestres van ser ineludiblement de la colla que, ja al segle XX, mostrava el color vermell: primer la colla del Roser (Domingo Mestres), després de la Colla Nova (Manel Mestres) i finalment de la Colla Joves de Valls.

 

 

Sentencia l'article: «la relació Coro-castells ha estat clau per arribar a la conclusió que la colla vallenca que va actuar davant Clavé fou la llavors anomenada del Roser». És així com se solventa un dels secrets més buscats i curiosos de la història dels castells, acompanyat irremeiablement de la coneguda frase 'Força, equilibri, valor i seny'. Comentaris

envia el comentari