Una diada castellera íntegrament femenina per la reivindicació social

Natividad Yarza va ser la primera alcaldessa escollida democràticament a Catalunya, en temps de la Segona República
Un pis íntegrament de dones, a la plaça del Blat.
Un pis íntegrament de dones, a la plaça del Blat. | DiairCasteller.cat

 

Aquest mateix dijous es viurà a Bellprat una diada ben diferent. Natividad Yarza es va convertir en la primera alcaldessa de Catalunya i d'Espanya, quan el 1934 va ser escollida democràticament a les urnes, a Bellprat, en temps de la Segona República. I el seu poble vol recordar-la amb una diada castellera protagonitzada íntegrament per dones, que gaudirà de la presència de la Joves de Valls i els Xicots de Vilafranca. 


Cal recordar que la Joves de Valls va ser una de les primeres colles castelleres en tenir una cap de colla femenina, i la primera de les considerades capdavanteres. És per això que la seva participació a la diada té un doble significat, a més de sentir-se profundament lligats amb les reivindicacions que guarda el Memorial. Sense anar més lluny, els castells de la diada estaran formats íntegrament per dones. Des de l'enxaneta fins a la pinya; tot i que no rebutjaran l'ajuda de ningú que els vulgui ajudar a plaça. 

 

La Joves, que ha estat preparant algunes estructures de 6 per aquesta diada, tindrà una direcció diferent, també formada per dones, on la Laia Guasch i la Mireia i la Laura Briansó, de l'àrea social i de canalla, agafaran les regnes de la colla per aquesta diada. A la Joves fa temps que tenen clar que la inclusió de la dona ha estat bona, i fins i tot imprescindible, per arribar a fer els castells que es fan actualment. És una qüestió d'igualtat, però també de física, ja que des de la colla vallenca recorden que «ha permès alleugerir les estructures i guanyar en tècnica i agilitat». Per exemple, al 4 de 9 sense folre que ja preparen a l'assaig, les dones ocupen completament els pisos de quintes i sisenes. 
Comentaris

envia el comentari