Els castells sense folre prenen protagonisme a les manilles

En el 2017 s’han vist 7 castells sense folre descarregats mentre que els de 10 amb folre i manilles han patit un descens destacat respecte a l’any anterior
El 2 de 8 sense folre coronat per la Joves.
El 2 de 8 sense folre coronat per la Joves a la diada de Sant Fèlix. | ACN

 

No havia començat la temporada i l’imaginari del món casteller ja va enfocar l’objectiu cap a dos castells inèdits que es podien estrenar en aquest any: el 3d9sf i el 4d10f. Cap dels dos s’han pogut veure, però sí que aquest 2017 ha demostrat que les grans colles tenen els castells «nets» com a punt de partida per seguir creixent en el futur immediat.

 

Alhora aquesta temporada també ha plasmat que el 2016 va ser un any espectacular en registres generals i, en específic, en els castells de 10 pisos. Mentre que l’any passat en vam veure 15 de descarregats, en aquest només se n’han pogut veure 4 de completats

 

L’any del 2d8sf

Si hi ha un castell que aquest any ha viscut una explosió és el 2d8sf en una temporada on se n’han descarregat més que mai (5). El castell, a més, ha deixat la sensació que deixa de ser aquella «bèstia indomable» de la qual s’havia anomenat i que, tot i ser el castell tècnicament més difícil, pot ser dominat per diferents colles i que pot tenir un punt de defensa com van demostrar la Joves de Valls al Vendrell.

 

A plaça s’ha vist descarregat en tres ocasions pels Castellers de Vilafranca i dues per la Joves, però a més tant Minyons de Terrassa com la Vella de Valls l’han completat a assaig amb la xarxa. Alhora també s’han pogut diferenciar diferents topologies en l’estructura del tronc, fet que estimula a les colles a encarar el 2d8sf segons les característiques dels seus castellers.


El 4d10fm segueix sent el colós

El 2017 ens deixa amb el 4d10fm com a castell menys completat en aquests castells límit. L’any anterior s’havia arribat a regularitzar i les grans colles van demostrar un domini de les manilles que els va permetre poder controlar el quatre emmanillat. Aquesta temporada, però, el 4d10fm ha demostrat novament la complexitat en la formació en la soca, folre i manilles. De la mateixa forma ha sigut una temporada on ha estat més difícil arrossegar camises a assaig i a plaça. Aquest fet, reconegut per les pròpies colles, també ha complicat el camí cap al colós del món casteller.

 

El 3d10fm pateix un sotrac

La temporada anterior es va tancar amb unes xifres espectaculars del tres emmanillat i amb la sensació que les colles podien passejar-lo en diferents places. La colla que va excel·lir en aquest aspecte van ser els Verds que en van completar sis en un rècord històric. El 2017, però, el 3d10fm ha tornat a ser el castell que ens tenia acostumats en anys anteriors i que era difícil de veure.

 

Les colles van iniciar la temporada tenint el tres emmanillat com a gran objectiu per les primeres actuacions importants de l’any. Els resultats, però, no van ser els adequats i després de les actuacions de Sant Joan, Festa Major de Terrassa i de Vilanova cap de les tres colles que el van intentar —Vella, Minyons i Verds— el van poder completar. Tot i que l’any acaba amb tres de descarregats, les colles tampoc han acabat de trobar la bona dinàmica que els permetés controlar el castell.


El 4d9sf també pateix

El «castell total» ha viscut un recorregut similar al del 3d10fm. El ple domini que havia tingut la Colla Vella en el 4d9sf havia sembrat la idea podia ser un castell que es podria veure fàcilment per les places. La temporada va començar amb els Verds imaginant el 4d10f, fet que comportava haver de repetir el 4d9sf en diverses ocasions. En la primera presa de contacte a plaça, però, es va demostrar la complexitat d’un castell que demana la perfecció de quadratura entre tots els seus castellers.

 

Aquesta caiguda inicial, conjuntada amb dificultats a l’assaig per recuperar la confiança, ha causat que els Castellers de Vilafranca no l’hagin tornat a provar. D’aquesta forma l’única colla que ha acabat completant el castell total ha estat la Vella. El 2017, alhora, també ha deixat l’aleta de la Jove de Tarragona en el 4d9sf en el que és el primer castell sense folre coronat pels tarragonins.Comentaris
Arnau
Important dir que el 4d10fm descarregat aquesta temporada ha estat de color rosat, a més d'un de carregat. COLLA VELLA 1d+1c

envia el comentari