Els Castellers de Sants, temporada de gamma extra en un any de renovació

Els Borinots han aconseguit mantenir la categoria de gamma extra però han vist reduir els registres a causa de les nombroses baixes
Torre de 9 amb folre i manilles dels Castellers de Sants.
Torre de 9 amb folre i manilles dels Castellers de Sants el passat 1 de novembre. | ACN

 

Els santsencs iniciaven la temporada conscients que seria difícil repetir el nivell del 2016 on van explorar nous camins en la gamma extra. D’aquesta forma la missió principal era la de renovar uns troncs que els permetés seguir sentint-se còmodes en la gamma bàsica de nou i repetir, per quart any consecutiu, el 2d9fm. Aquests objectius principals, per tant, s’han acabat complint però en canvi han trobat més dificultats en l’estructura del cinc i del pilar, tot i que aquest darrer l’han pogut renovar pràcticament al complet.

 

Dificultats en la gamma alta de vuit

En l’espectacular temporada del 2016 un dels trets en els quals van destacar els Borinots va ser el domini d’un ampli ventall de castells. Aquest any, però, el ventall s’ha vist reduït i tant el 5d8 i el 4d8a han sigut cars de veure a plaça. La Catedral era un dels grans objectius del primer tram i aquesta va arribar en l’última actuació després d’una feina pausada a assaig.

 

En el segon tram l’evolució del castell ha sigut força irregular i, tot i portar el 5d8 per la Mercè, ràpidament es va veure que difícilment es repetiria el 5d9f de l’any anterior. Tot i els intents desmuntats a Terrassa, l’estructura del cinc va mostrar bones sensacions a assaig en el darrer tram de temporada.

 


Pel que fa al 4d8a, el castell s’ha vist afectat pel canvi estructural que ha patit el pilar aquest any, del qual l’espadat només ha conservat el segon i l’enxaneta de la temporada anterior. Tot i això en tram final de temporada el treball de l’espadat ha vist la llum amb diversos pd6, un 4d8a i el pilar de 7 amb folre carregat per Tots Sants.

 

El 4d9f es manté en registres semblants

Aquests problemes en la gamma alta de vuit, en canvi, no s’han vist tan reflectits en els castells de nou. En el cas del 4d9f els Borinots han pogut completar-ne el mateix nombre que l’any passat (6). Tot i que s’havien d’introduir diversos canvis en el tronc, el quatre va oferir bones sensacions des de bon inici.

 

El primer 4d9f va arribar en la primera setmana de juliol en la seva Diada d’estiu, en la mateixa actuació que l’any anterior. El tram més complicat del quatre, però, ha arribat en les darreres setmanes després de la caiguda inesperada per Tots Sants. Tot i això en l’actuació de Terrassa va tornar a oferir les bones sensacions que havia tingut en la resta de temporada.

 

El 3d9f, menys rodat que en les darreres temporades

Mentre que el 4d9f ha anat seguint el ritme que en altres anys, el tres sí que ha tingut un recorregut més pausat, especialment en els inicis del primer i segon tram. Els santsencs, per tant, n’han completat un total 8 i possiblement no han acabat de trobar les execucions excel·lents que sí que tenia l’any passat.

 

Tot i això, també és cert que aquesta xifra de tresos folrats descarregats s’ha vist reduïda en el tram final de temporada, ja que el van descartar en dues actuacions, la de Sitges i Granollers, en les quals darrerament havia vist el castell de nou dels Borinots. El darrer 3d9f d’aquest any, a més, ha suposat el 50è descarregat en la història els Castellers de Sants, dels quals els últims vint-i-set els han completat de forma consecutiva sense cap error.


El 2d9fm com a castell insígnia

Tot i les dificultats que presentava la temporada, els de la camisa grisa tenien clar que el 2d9fm havia de seguir sent el pal de paller en els dies importants de l’any. L’estructura del dos, a més, també comptava amb canvis destacables per la part alta del castell, fet que va suposar que el 2d8f arribés alguna setmana més tard que l’any anterior i que la torre emmanillada es descartés de bon inici pel primer tram.

 

Amb la confiança del nou pom de dalt i la reincorporació a la pràctica castellera d’una de les sisenes l’objectiu del 2d9fm es va apropar i aquest va arribar per la seva Diada a mitjans d’octubre. Els Borinots acaben la temporada amb dos 2d9fm, per quatre de l’any passat, però segueixen amb l’idil·li d’aquest castell que ja s’ha convertit en un dels símbols de la colla en les grans actuacions.  Comentaris

envia el comentari