El 2017 tanca amb un descens en les caigudes

Després de tres anys amb un nombre similar de caigudes, aquesta temporada hi ha hagut una baixada substancial
 

 

El món casteller segueix fent passos cap a ser una activitat més segura. Més enllà d’elements de seguretat passiva —com poden ser l’ús del casc, terra atenuant, xarxa d’assaig o soca a l’antiga—, el tret essencial cap a reduir el risc és que hi hagi un menor nombre de caigudes. Si posem el focus a partir de la gamma de set, és a dir, a partir del 9d6, es pot observar clarament que hi ha hagut una millora en aquest aspecte. Mentre que la dinàmica dels últims tres anys era situar-se per sobre de les 200 caigudes, en aquesta temporada el registre ha quedat en 142, la millor xifra des del 2007. 

 

Gamma de set

La gamma de castells de set és la que ha experimentat una millora més significativa en els últims anys. En el 2015 va patir una temporada negra amb 70 caigudes però a partir de llavors ha anat baixant en picat. La temporada passada es va situar en 55 i aquest s’ha rebaixat a 31. Alhora, al llarg de l’any es realitzen més de 1.500 castells d’aquesta gamma i, per tant, la millora no es veu tan reflectida en percentatge tot i un descens important. 

 

 

Gamma bàsica de vuit

En els castells bàsics de vuit també s’ha anat veient una millora en les caigudes des del 2012. Mentre que en aquell any la xifra es va situar en 68 caigudes, aquestes s’han anat reduint de forma progressiva fins a situar-se a les 32 en la present temporada. En aquesta gamma el percentatge sí que reflecteix la millora i, mentre que en el 2013 van caure el 7,4% de castells d’aquesta gamma, en el 2017 ha sigut un 3,4%. El percentatge de caigudes, per tant, ha baixat a més de la meitat. 

 

Gamma mitja/alta de vuit

La trajectòria de caigudes en aquesta gamma de castells, està sent més irregular que en altres nivells de castells, ja que el 2014 va tenir una millora substancial respecte l’any anterior però després no es va aconseguir mantenir. Tot i això en aquesta temporada novament s’ha pogut rebaixar el nombre de caigudes de 36 a 28. En aquesta gamma sobretot és positiva la xifra de caigudes del 5d8, ja que se n’han completat un total de 87 mentre només n’hi ha hagut un de carregat i un altre d’intent. 

 

Castells bàsics de nou

En aquesta gamma hi ha un fet que pot semblar sorprenent, que és que té un percentatge de caigudes inferior que en els castells de la gamma mitja i alta de vuit. En els últims anys això s’ha vist reflectit en aquest 2017 i en el 2014. L’explicació d’aquestes dades es troba, principalment, en les colles de gamma extra que al llarg de l’any realitzen un rodatge de castells bàsics de nou amb un índex molt baix de caigudes. Tot i això també cal destacar la millora d’aquest any en castells d’aquesta gamma que ha passat de 26 caigudes l’any passat a les 13 d’aquest, en una temporada on a més dues colles s’han sumat als castells de nou, els Marrecs de Salt i els Castellers de Sant Cugat


Gamma extra

Els castells de gamma extra són els únics que han tingut una pujada de caigudes pel que fa al percentatge. A més el nombre absolut de caigudes només ha baixat en una xifra, de 39 a 38. Aquestes dades s’han vist especialment afectades per l’alt percentatge de caigudes en l’inici de temporada. A mitjans d’agost, per exemple, la xifra estava situada en 12 caigudes, dada molt superior a anteriors anys. El salt qualitatiu dels últims anys, però, sí que es pot observar en els castells que podríem anomenar com «la gamma bàsica de la gamma extra», especialment en el 2d9fm i 5d9f. En aquest 2017, per exemple, se n’han vist 49 de descarregats mentre que altres cinc han acabat caient. D’aquesta forma, el percentatge de caigudes s’ha traslladat en aquells castells de màxima dificultat que sí que segueixen patint una xifra elevada de caigudes.Comentaris
Daniel Palacios
I les colles de 6?

envia el comentari