L'Aleixar inaugura l'exposició «Univers Manent»

Es podrà visitar el cap de setmana del 19 i 20 de maig
Els assistents a l'acte, a la Societat Recreativa la Unió
Els assistents a l'acte, a la Societat Recreativa la Unió | Josep Ribas

 

Prop d’un centenar de persones van omplir dissabte passat, 12 de maig, la sala de la Societat Recreativa la Unió del poble de l’Aleixar (Baix Camp) en la inauguració de l’exposició i el llibre «Univers Manent». Marcat per un dia molt plujós, l’acte va transcórrer amb tota normalitat i va ser, alhora, formal i emotiu en el record de l’escriptor i historiador Albert Manent (Premià de Dalt 1930 — Barcelona 2014), a qui el poble va reconèixer com a fill adoptiu el 2007.

 

Entre els assistents hi havia diversos membres de la família Manent, ciutadans de l’Aleixar i també Josep Murgades, reusenc i catedràtic de llengua i literatura catalanes per la Universitat de Barcelona, i l’escriptor especialista en ball Aleix Cort.


La mateixa exposició ja es va inaugurar el 18 de novembre del 2016 a la seu de la Diputació de Tarragona, amb la presència del president Josep Poblet i un nodrit nombre de personalitats i convilatans de la comarca. Tant l’exposició com el llibre, amb el mateix títol, són coordinats per la filòloga aleixarenca Fina Anglès i l’escriptor riudomenc Eugeni Perea.

 

Manent, figura i mestratge

Antoni Abelló, alcalde de l’Aleixar, va obrir l’acte tot presentant la figura i el mestratge d’Albert Manent i l’arrelament que sempre havia tingut al poble. Abelló va explicar alguna anècdota personal de com l’havia conegut i dels anys que l’havia tractat. A continuació, Perea va desgranar el contingut del llibre 'Univers Manent' i dels diversos aspectes que s’hi tracten, i va destacar la importància del fet que Albert Manent, juntament amb Ramon Amigó, creessin una escola de lingüistes de les diverses comarques de la regió de Tarragona.

 

«La importància de la mirada manentiana»

Per la seva part, Anglès va fer un repàs pels orígens familiars de Manent, molt lligats al Camp de Tarragona, i va aturar-se en «la importància de la mirada manentiana», és a dir, en l’observació que feia Manent de totes les coses i de com les estudiava. Anglès va reconèixer que ella, com tants altres, després d’haver visitat l’escriptor, quan l’anava a veure, sortia plena de feina fruit dels encàrrecs que li havia fet, i va subratllar la rellevància dels seus estudis històrics i lingüístics, que han deixat petjada a les comarques del territori.


Finalment, Jordi Manent, representant la família, va agrair a l’alcalde i a l’Ajuntament de l’Aleixar, i a Fina Anglès i Eugeni Perea la seva contribució perquè l’exposició sigui una realitat i va revelar la dada que, dels 60 llibres que va escriure el seu pare (9 de pòstums), 11 són dedicats al Camp de Tarragona, un dels quals, sobre el cançoner tradicional de l’Aleixar, Maspujols i Vilaplana, encara s’ha d’editar. També va llançar la proposta perquè s’actualitzés la 'Toponímia de l’Aleixar i del seu terme', publicada per Albert Manent el 1962.

 

El 19 i 20 de maig a l'Aleixar

Va cloure l’acte l’alcalde Abelló, tot animant la gent a visitar l’exposició i va anunciar que, amb el temps, Fina Anglès i Eugeni Perea també han esdevingut mestres. L’exposició «Univers Manent» es podrà veure a l’Aleixar fins el proper cap de setmana (dissabte 19 i diumenge 20 de maig). El poble de Premià de Dalt ja l’ha reclamada.Comentaris

envia el comentari