Cambrils ret homenatge al poble gitano

A l'acabar l'acte institucional, s'ha dut a terme la Cerimònia del Riu al Parc del Pescador
Representants de la comunitat gitana i de l'Ajuntament de Cambrils durant l'acte institucional.
Representants de la comunitat gitana i de l'Ajuntament de Cambrils durant l'acte institucional. | Miguel Cabrerizo

 

La Sala de Plens de l'Ajuntament de Cambrils ha acollit aquest dilluns al migdia un acte institucional de reconeixement de la comunitat gitana del municipi. La recepció s'ha dut a terme en motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, que va ser al passat 8 d'abril.

 

Una història de càstigs i explusions

Des de la comunitat gitana, Jesús Gabarri, ha destacat que la comunitat gitana, com la jueva, són les úniques que han estat expulsades de tot arreu. Ha posat diversos exemples, des del segle XV fins al segle XX. Ha destacat que amb el pas dels anys ha canviat la manera de discriminar-los però que la tendència sempre ha estat la mateixa.

 

Alguns d'aquests càstigs havien passat pel desterrament, rebre cent fuetades, tallar-los-hi les orelles, enviar-los a galeres i en el cas de les dones fins i tot havien estat cremades vives. A més, han destacat que el motiu no era per haver fet alguna cosa sinó pel sol fet de ser gitanos i professar la seva cultura.


Imatge de l'acte institucional de reconeixement al Poble Gitano al Saló de Plens de Cambrils.
Imatge de l'acte institucional de reconeixement al Poble Gitano al Saló de Plens de Cambrils. | Miguel Cabrerizo

 

Ha explicat que en alguns moments fins i tot van estar a punt de desaparèixer totalment a l'estat espanyol i que en l'Alemanya Nazi està documentat l'extermini d'uns 600.000 gitanos tot i que creuen que realment van ser entre un milió i un milió i mig. Però, segons Gabarri, han seguit caminant —apel·lant a l'esperit nòmada de la seva cultura—.

 

Maltracte històric

Des del Consistori cambrilenc, l'alcaldessa Camí Mendoza ha destacat que l'acte serveix d'homenatge als gitanos, una comunitat que, ha assegurat, ha fet gran Cambrils. Mendoza ha fet un breu repàs de la història de la comunitat gitana a Catalunya i ha assenyalat que en moltes ocasions han estat maltractats.

 

En aquest sentit, ha comparat la situació del poble gitano amb els catalans. Mendoza ha assegurat que la societat cambrilenca és diversa i ha posat l'accent en la necessitat de no discriminar a ningú i de respectar la diversitat.


La Cerimònia del Riu recorda els avantpassats del poble gitano.
La Cerimònia del Riu recorda els avantpassats del poble gitano. | Miguel Cabrerizo

 

Valors gitanos

El regidor de Drets Cívics, Josep M. Vallès, ha recordat l'Antonio i la Filomena, la primera família gitana que va arribar a Cambrils als anys 60. Vallès també ha destacat alguns valors de la comunitat gitana, com el respecte per la gent gran o la cerca del progrés sense perdre les pròpies arrels.

 

La cerimònia del Riu

L'acte s'ha clos amb un vídeo amb fotos de la comunitat gitana de Cambrils i acte seguit, la comunitat gitana s'ha desplaçat a la font del Parc del Pescador, on han celebrat la Cerimònia del Riu, un acte en record dels seus avantpassats que consisteix en llençar pètals de flors a l'aigua.Comentaris

envia el comentari