Endesa preveu que en quatre anys ja no quedi ni rastre de la Tèrmica de Cubelles

Els treballs d'enderroc van començar fa sis mesos | No hi ha, encara, cap projecte futur definit per la zona

 

Qualsevol rastre visible de la Central Tèrmica de Foix haurà desaparegut el 2021. Endesa calcula que el desmantellament de la central, que va començar el passat mes de març, hauria d'estar acabat d'aquí a quatre anys. «Tota la infraestructura es demolirà i no quedarà res de res, només una superfície rasa», han afirmat des de la companyia, just el dia que s'ha fet acte de donació de material divers —bibliografia, peces de laboratori i elements com l'àncora que hi ha al jardí— a l'Ajuntament de Cubelles, als dos instituts públics del municipi i a la Universitat Politècnica. També s'han salvat dos fragments del mural de Pedro Llorente que ocupa una paret. La central va deixar de funcionar el juny del 2015, tot i que des del 2010 el seu funcionament ja era molt limitat. En total va estar 34 anys en actiu. 


La primera fase de demolició, que és l'actual, està servint per eliminar les estructures que hi ha a cota 0. En aquesta fase es desmantellarà la icònica xemeneia de 170 metres d'alçada, que es preveu que es faci d'aquí a uns sis mesos. Una màquina la desmantellarà començant des de dalt i baixant progressivament. En una segona fase es demoliran les estructures enterrades i la zona de bombes. Quan la zona estigui descontaminada serà el moment d'estudiar quin projecte de futur s'hi farà. Ajuntament i Endesa encara han de planejar-ho. La companyia ja ha descartat fer més centrals tèrmiques.

 

L'Ajuntament, per la seva banda, no vol sentir a parlar de cap projecte relacionat amb l'energia, i preferiria destinar la zona a usos comercials i residencials. La tèrmica s'ubica en una parcel·la de 16 hectàrees i es va començar a construir el 1975. El seu desmantellament tindrà un cost aproximat de 4,7 milions d'euros. 

 

Estat actual de la Central Tèrmica de Foix. | M.G.

 

Dos fragments del mural que s'han cedit a l'Ajuntament de Cubelles. | M.G.

 

 
Comentaris

envia el comentari