Condemnen la Generalitat a pagar el deute amb les escoles bressol al Vendrell

La Generalitat va deixar d'aportar la seva part del finançament el 2012 | Una trentena de consistoris van denunciar aquest fet
El nou pati de l'escola bressol Ralet Ralet.
L'escola bressol Ralet Ralet. | Ajuntament del Vendrell

 

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat la Generalitat de Catalunya a pagar a l'Ajuntament del Vendrell la seva part de la subvenció de les escoles bressol, que va deixar d'aportar el 2012. Fins aquell any, la Generalitat finançava un terç de les escoles bressol municipals però, amb l'arribada de la crisi, ho va deixar de fer.

 

Una trentena d'ajuntaments catalans, entre ells el Vendrell, van denunciar aquest fet, al·legant que hi havia un pacte des del 2005 on s'acordava el cofinançament de les escoles bressol, i ara el TSJC els ha donat la raó. En el cas del Vendrell, es condemna la Generalitat a pagar 1.300 euros per alumne, pels cursos 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015, una xifra que puja a més d'un milió d'euros.


Sense una aportació de 300.000 euros

La sentència detalla que la Generalitat també és responsable del finançament de les escoles bressol, encara que no fixa quina ha de ser l'aportació que ha de fer. El regidor d'Ensenyament del Vendrell, Kenneth Martínez, ha explicat a 'BaixPenedesDiari.cat' que la decisió que va prendre la Generalitat el 2012 va causar molts problemes als ajuntaments i a les escoles bressol, «ja que de cop ens vam trobar sense una aportació de 300.000 euros per curs». 

 

Això va obligar a l'Ajuntament a incrementar la seva part, així com a apujar la quota de les famílies. Al Vendrell, les famílies van passar a pagar uns 20 euros més cadascuna. La Diputació de Tarragona també va assumir una part del finançament. «El que més ens va ofendre va ser que una altra administració ens deixés tirats en el pitjor moment de la crisi», ha remarcat Martínez.


Caiguda dels alumnes

Per resoldre la situació i no haver de tancar centres, l'Ajuntament del Vendrell també va fer canvis en l'oferta, donant la possibilitat de pagar només per mitja jornada. L'objectiu era frenar la caiguda d'alumnes en aquests centres, que va ser de gairebé la meitat en els anys més durs de la crisi. Tot i que la denúncia es va posar el 2015— i la sentència només fa referència fins a aquest any— la Generalitat ha seguit sense finançar les escoles bressol els últims cursos. Amb aquesta sentència, poden produir-se denúncies de més municipis.

 

Martínez creu que la Generalitat hauria d'arribar a algun acord amb els municipis, perquè la quantitat de diners que se li podria arribar a demanar per aquest tema és molt gran, i tornar a fer una aportació a les escoles bressol. La setmana que ve hi ha una reunió de la trentena d'ajuntaments que van fer la demanda col·lectiva, on es detallaran els següents passos a seguir. Comentaris
ppet
Per a nens d'aquestes edats es millor dir "llars d'infants" , la paraula escola es un altra cosa.

envia el comentari