Calafell farà preses de retenció per contenir les torrentades a Segur

L'Ajuntament ha aprovat el projecte de la part baixa del torrent de la Casa Nova
Calafell vol prevenir les inundacions a la part baixa de Segur.
Calafell vol prevenir les inundacions a la part baixa de Segur. | Ajuntament de Calafell

 

La junta de govern local de l’Ajuntament de Calafell ha aprovat definitivament el projecte per prevenir les inundacions a la part baixa del torrent de la Casa Nova, al nucli de Segur de Calafell. El tram que es millorarà és el comprès entre el carrer Andorra i la carretera C-31. És una de les principals mesures del pla de xoc contra la inundabilitat al municipi, en tres anys, que està fent l’Ajuntament.

 

El pressupost del projecte és de 95.663 euros, el 50% del qual es cobreix amb una subvenció de 47.436 euros de l’Agència Catalana de l’Aigua. El principal tret de l’obra que es farà en aquest tram de torrent és la construcció de gabions, unes preses de retenció de les torrentades que contenen l’aigua i la deixen anar a poc a poc. L’Ajuntament aposta per aquesta fórmula perquè, «amb poc cost, s’aconsegueix un resultat molt eficaç».


Neteja a fons del pas del torrent

El regidor d’Urbanisme, Miguel Ángel Perín, recorda que a l’altre torrent de Segur, el de la Casa Vella, es va construir un dipòsit soterrani de retenció, però «la capacitat de controlar la inundació és pràcticament la mateixa, i el dipòsit va costar un milió d’euros i un gabió, uns 30.000». També es farà un sorral, un tanc que redueix la velocitat de l’aigua que baixa i fa que, per decantació, una part dels materials sòlids que arrossega s’hi dipositi i no embussi conduccions que pugui haver-hi més avall.

 

Així mateix, es cobrirà el tram entre la carretera i la via del tren i es construirà un deflector de cabal, que desviarà part de la torrentada cap a desaigües soterranis d’altres carrers, de forma que l’aigua es repartirà i no sortirà per un sol punt. Una altra actuació prevista en el projecte és la neteja a fons del pas del torrent per sota de la C-31. És una de les mesures generals del pla de xoc contra les inundacions, perquè una part del problema és la brutícia acumulada, que en disminueix fins a més del 50% la capacitat de desguàs.
Comentaris

envia el comentari