Calafell acull la tercera Trobada de Vela Llatina

Hi haurà exhibicions de diferents embarcacions, entre elles, el Bot Salvavides
Calafell acull una nova trobada de Vela Llatina. | Cedida

 

Calafell celebra la tercera edició de la Trobada de Vela Llatina, que enguany està organitzada conjuntament la secció de vela llatina Carlos Barral de l'associació del Patí Català de Calafell i l'associació del Bot Salvavides de Calafell. La Trobada serà el divendres 2 i el dissabte 3 de juny a Calafell, i el diumenge 4 se sortirà del Port de Segur-Calafell per navegar cap a Torredembarra, on continuaran els actes. La trobada s'ha fet coincidir amb la de la secció de vela llatina de l'associació de Gussiaires Baix a Mar de Torredembarra, que celebren per primer cop la seva trobada. De la mateixa manera, la trobada coincideix amb la Fira del Mar de Calafell.


Enguany participaran una vintena d'embarcacions, destacant el Sant Ramon (llaüt de l'any 1904, de 28 metres d'eslora incloent botaló i botafora, procedent del port de Mataró), i el Sant Pau (rèplica d'un antic sardinal provençal, de 16 metres d'eslora amb botaló proa i popa, procedent del port d'Arenys). Hi participaran també les barques que l'associació ha restaurat, la Carlos Barral, la Lola, la Pal i Fusa, la Peregrina i la Verge del Carme. Sota el paraigua del Centre d'Interpretació del Calafell Pescador, a la Confraria, s'ha dissenyat un acte central dissabte al matí. Amb la narració de Josep Mèlich s'explicarà l'esdeveniment i tots els elements que es trobaran a la sorra i a la mar, entre ells, el Bot Salvavides. 

 

Es traurà el Bot a mar i es faran les tradicionals voltes sobre si mateix, mostrant la seva insubmergibilitat. Després es vararà amb la 'maquinilla' (tot de la manera tradicional, amb els pals, com sempre). Les embarcacions de vela llatina restaran navegant per davant la platja (depenent del temps) i faran els honors al Bot durant les voltes. Finalment, es trauran un parell d'embarcacions a la sorra amb un cabestrant manual que s'instal·larà a la sorra, com els que es feien servir antigament. Les associacions de LLaguts i Vogadors faran una petita exhibició/regata. El patí a vela també sortirà i participarà de la navegació, mentre que les remendadores es traslladaran a la sorra per a mostrar els antics oficis. També s'explicarà el plat de l'arrossejat (que s'estarà cuinant i servint al públic) i altres àpats mariners.


La Platja de Calafell va tenir la flota pesquera a vela més important de tot el litoral català, motivat sobretot per les seves platges i els vents favorables. La manca d'un port pesquer i la pressió turística van provocar que l'activitat pesquera desaparegués totalment de les seves platges. Però la navegació tradicional encara bategava a Calafell. El juliol del 1994, coincidint amb el Vè aniversari del retorn del Bot Salvavides, estendard del poble i símbol de la platja, es va celebrar la I Trobada a Calafell de Vela Llatina. Van assistir-hi les embarcacions Natàlia, Salvador, Josep, Pavot, Grumet, Mare Nostrum, Far de Formentor, Capitán Argüello, Delfín, Yuca i Torredembarra II.

 

Ho va celebrar una entitat calafellenca que ja no existeix, l'associació Mediterrània de la Vela Llatina. Des de llavors, de mica en mica van anar desapareixent totes aquestes embarcacions. Però el 2010 va néixer l'associació Patí Català Calafell  Mar Mític—Mar Lúdic, fundada amb l'objectiu de recuperar la navegació tradicional.Comentaris

envia el comentari