La Bisbal haurà de talar 25 arbres de l'avinguda del Baix Penedès

L'interior dels arbres presenta un avançat estat de putrefacció causat per fongs
Les moreres de la bisbal que hauran de ser talades.
Les moreres de la bisbal que hauran de ser talades. | Ajuntament de la Bisbal del Penedès

 

La regidoria de Medi Ambient de la Bisbal del Penedès ha anunciat que, a partir de la setmana vinent, la brigada municipal començarà a talar algunes de les moreres 'morus alba' que hi ha a l’avinguda del Baix Penedès. El motiu pel qual s’ha de fer aquesta tala és perquè l’interior dels arbres presenta un avançat estat de putrefacció, causat per fongs, segons apunten des del consistori. La presència dels fongs es fa evident amb els bolets que apareixen cada any als troncs de les moreres, tant a les de l’avinguda del Baix Penedès com a les del tram final del carrer dels Safaretjos, un fet que assenyala la proliferació de la malaltia.

 

Des de l’Ajuntament apunten que són conscients «que es tracta d’una zona emblemàtica del municipi i que, aquest arbrat, és un tret identitari d’aquesta avinguda però mantenir els arbres en aquest estat pot suposar un risc per a la ciutadania», ja que  «podrien trencar-se algunes parts dels arbres —fet que ha començat a succeir— o, fins i tot, podria haver-hi trencaments d’arbres sencers, amb el perill que això comporta per a la seguretat de la ciutadania, els vehicles que circulen per la via, els objectes i les construccions que hi ha a la zona».


Renovació de tot l'arbrat

La tala dels arbres es farà en diverses fases. Es començarà per reemplaçar les baixes existents d’anys anteriors, és a dir, els arbres que han estat talats amb anterioritat o que han caigut pel vent. Es talaran 25 arbres que estan força deteriorats. En els pròxims anys es farà necessari renovar tot l’arbrat d’aquests carrers, ja que totes les moreres estan afectades, tot i que presenten diversos graus d’afectació. Des de l’Ajuntament afegeixen que faran «tot el possible per fer que aquesta avinguda continuï lluint com es mereix», però demanen «paciència perquè haurà de passar un temps entre la tala dels arbres i la plantació de nova vegetació a la zona».

 

Les causes de la malaltia dels arbres

Els especialistes en jardineria assenyalen que la causa principal d’aquest problema són les podes reiterades que han patit aquests arbres al llarg dels anys. Els arbres estan ubicats en una via principal del municipi i l’excés de frondositat dels arbres podia provocar problemes de visibilitat en la conducció o envair la vorera, perjudicant així la circulació de vehicles i de vianants. És per això que les moreres han estat podades durant molts anys i, com que les podes excessivament severes no són ben tolerades pels arbres, aquests no han pogut guarir-les, moment que el fong ha aprofitat per proliferar.
Comentaris

envia el comentari