Sobre la segregació de Coma-ruga

Els veïns dels barris marítims diuen sentir-se «menyspreats» i creuen que el consistori «els ha girat l'esquena» i no sense raó. Els problemes d'il·luminació, neteja, transport, etc. i les inundacions cada vegada que plou amb violència, són algunes de les queixes dels veïns. El Vendrell i en general el Baix Penedès, es troba enmig del no-res, la polarització econòmica entre Barcelona i Tarragona, deixa ben poques oportunitats a una comarca que compta amb un 25% d´atur a data de Desembre 2015 i que té com a motor econòmic el sector turístic.

 

Les reivindicacions dels veïns de la façana marítima del Vendrell, haurien de ser les reivindicacions de tots els Vendrellencs i Vendrellenques, ja que el problema és de tots els habitants del Vendrell. És evident, que la façana marítima del Vendrell té un potencial que ha estat menyspreat pels gestors municipals des de fa molts anys. Qualsevol persona que vulgui gaudir del nostre litoral podrà observar, a cop d´ull, que es troba transportat als anys 60 o 70. Les inversions, tant en infraestructures, com en urbanisme, han estat nul·les. Però el mateix podríem dir de les urbanitzacions. Per ser conscients d'aquesta situació no cal anar molt lluny. El Vendrell, és una ciutat cap de comarca que res té a veure amb altres capitals de comarca. Per posar un exemple ben proper, Vilafranca del Penedès compta amb un pressupost anual molt semblant al del Vendrell però l'Ajuntament del Vendrell té un deute públic de 81,8 milions d'euros als 2015 vers els 18,8 milions d'euros de l'Ajuntament de Vilafranca. Sols cal donar un vol per Vilafranca per veure les diferències que té amb el Vendrell, tant en l'àmbit comercial, urbanístic i econòmic. Com és possible que El Vendrell amb aquest deute quasi del 200% es trobi amb tantes mancances? Què han fet els gestors públics dels pressupostos? Com és possible que tenint una despesa tan elevada no es vegi reflectida en el benestar dels ciutadans?

 

En aquesta legislatura va ser aprovada una proposta per tal que els veïns i veïnes de Coma-ruga disposessin de 50.000 €, de la inversió pública, per decidir en què voldrien invertir-los, en un acte de participació. Una proposta del tot insuficient i potser ofensiva pels veïns i veïnes. A més, que encara no s'ha portat a la pràctica. Des de Si Es Pot El Vendrell vam portar una proposta, que va ser aprovada, per tal d'integrar en la gestió pública els pressupostos participatius, és a dir, que de forma progressiva fins a arribar al 100% de les inversions, fossin els ciutadans els que decidissin quines són les prioritats d'inversió. Tot i haver estat aprovada en el plenari, aquesta proposta encara no ha estat implementada, cosa que lamentem i lluitarem per tal que s'implementi. D'aquesta manera aconseguiríem que els veïns siguin, de forma democràtica, els qui decideixin les seves prioritats.

 

Tot i això, som conscients que la manca d'inversions al llarg de tants anys, farà difícil resoldre els problemes que pateix la població de forma immediata. La qüestió de tot és que s'han fet polítiques d´esquena als ciutadans però gestionant els recursos de tots. L'equip de govern de l'Ajuntament del Vendrell va crear els «Regidors de Barri» amb una declaració d'intencions on proposa reunions amb els veïns, amb l'objectiu d'apropar els regidors i regidores als ciutadans. Però, la realitat és que les reunions seran dos cops l'any amb cada barri segons el calendari establert. Algú pot creure que aquesta proposta és una solució real pel que fa a la participació i apropament de l'administració als ciutadans? Com és que fa falta crear aquesta figura? Aquesta proposta posa en evidència les mancances de participació i comunicació entre els càrrecs públics i els ciutadans, ja que la figura de càrrec electe hauria de ser sinònim de servidor públic.

 

La postura dels barris marítims, a favor de la segregació, no la resoldran els mateixos que ens han dut a aquesta situació. Els anys de campanya electoral PSC i CDC tenen molts projectes per la façana marítima però passades les eleccions es tornen a tancar a l'Ajuntament, al Vendrell, tornant-se a oblidar de les platges i així fins a les pròximes eleccions. S'ha d'escoltar i tenir en compte les peticions populars però sobretot creiem que a les bones paraules i declaracions d'intencions se les ha d'acompanyar amb fets. I ara li toca al govern municipal moure fitxa, els veïns dels barris marítims ja ho han fet.
Comentaris

envia el comentari