Tret d'inici a la temporada dels Tres Tombs amb un gran acte a la Bisbal

Representants de diversos municipis porten els seus estendards centenaris i les seves banderes
Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova, fent el pregó d'inici de temporada davant dels estendards i les banderes.
Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova, fent el pregó d'inici de temporada davant dels estendards i les banderes. | BP Diari

 

 

Catalunya ha donat el tret de sortida a la temporada dels Tres Tombs, amb un gran acte que s'ha fet aquest dijous 11 de gener a la Bisbal del Penedès, al Centre Municipal de Cultura (CMC). La Bisbal és enguany el municipi escollit per fer la Trobada Nacional de la Federació Catalana dels Tres Tombs, el 6 de maig, i també ha estat el municipi on s'ha fet la inauguració de la temporada amb el pregó de sortida.

 

Amb una sala plena a vessar, amb representants de diferents municipis catalans que fan els Tres Tombs amb els seus estendards centenaris i les seves banderes, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha estat l'encarregada de fer el pregó, just després de sonar 'El Cant dels Segadors'. Lloveras ha explicat la importància que té aquesta festa a la capital del Garraf, «que la vivim com una festa major d'hivern», i ha parlat sobre la figura de Sant Antoni Abad i la seva relació amb els animals traginers. 


Els valors dels Tres Tombs i els reptes de futur

L'alcaldessa de Vilanova ha repassat quins són, a tenor seu, els grans valors d'aquesta festa, destacant «el caràcter familiar i de transmissió d'identitat» que té, el «foment de l'associacionisme» i, per últim, «la col·laboració entre municipis» que la fan possible. També ha marcat els reptes de futur, especialment el de «fer un esforç per obrir la festa,  que no es quedi com una cosa endogàmica, només de tradició familiar». Per Lloveras és tan important «mantenir aquesta festa, que és memòria històrica», com «renovar-la i reformular-la».   

 

25 anys dels primers Tres Tombs a la Bisbal

Per la seva banda, l'alcaldessa de la Bisbal, Agnès Ferré, ha fet un repàs a la història dels Tres Tombs al municipi, que es van iniciar el 1992 i que, després d'un parèntesi entre el 2009 i el 2016, van recuperar-se el passat 2017, «just quan feia 25 anys dels primers». Precisament com a homenatge als impulsors de la festa al municipi, la Bisbal va demanar acollir enguany la Trobada Nacional, petició que va ser concedida.

 

Agnès Ferré, dirigint-se als assistents, en la inauguració de la temporada dels Tres Tombs.
Agnès Ferré, dirigint-se als assistents, en la inauguració de la temporada dels Tres Tombs. | BP Diari

 

 


Dates dels Tres Tombs

A la inauguració també hi ha estat present el director dels Serveis Territorials de Cultura, Jordi Agràs, que ha agraït a tots aquells que fan possible mantenir aquesta tradició, fent especial menció a l'equip de govern de la Bisbal. Els Tres Tombs comencen ara a Catalunya, amb Vilanova com a primera data destacada. Al Baix Penedès, els municipis que faran Tres Tombs seran Calafell (28 de gener), Albinyana (18 de febrer), Llorenç (18 de març), Sant Jaume dels Domenys, a Lletger (22 d'abril) i la Bisbal (6 de maig).
 Comentaris

envia el comentari