«Hem d'anar cap a una Fira vivencial, on la gent participi cada cop més del que s'ofereix»

Entrevista al regidor de Promoció Econòmica del Vendrell, Kenneth Martínez, sobre la Fira de Santa Teresa 2017
Kenneth Martínez, al seu despatx.
Kenneth Martínez, al seu despatx. | BP Diari

 

El Vendrell celebra entre els dies 13 i 15 d’octubre una nova edició de la Fira de Santa Teresa, un certamen amb més de 180 anys d’història al Vendrell i que, des de fa tres anys, està immers en un procés de canvi i evolució, lent però continuat. Entrevistem el regidor de Promoció Econòmica, Kenneth Martínez, sobre els aspectes més destacats de la Fira que arriba i sobre els canvis que s’estan introduint al certamen.

 

— Com es presenta la Fira de Santa Teresa 2017 en el convuls context polític i social que s’està vivint?

— La nostra obligació com a Ajuntament és mirar pel nostre municipi i entenem que la Fira és una oportunitat per mostrar tot el que tenim a l’àmbit econòmic local, encara que també a nivell cultural i associatiu. Sempre s’han de buscar elements, dates i esdeveniments que puguin situar-nos en el mapa, que puguin situar-nos en els mitjans —encara que això enguany segurament serà impossible— i que puguin ser positius perquè pugui créixer aquest teixit empresarial d’altres sectors. És important la tasca de consolidar un centre comercial no només d’abast comarcal sinó regional, entre Barcelona i Tarragona. En aquest context se situen les novetats que hem pres els últims anys.

 

— Novetats com l’espai Innofira, que s’estrena aquest any. En què consisteix?

— És indubtable que el sector de les noves tecnologies és molt important i nosaltres hem de mostrar les diferents opcions i oportunitats que hi ha. És un sector que hem lligat amb l’eficiència energètica, que és clau per l’estalvi o la consciència verda, però també perquè hi ha un nínxol econòmic en aquest àmbit que es pot aprofitar. Tindrà un espai propi però a dins de la Rambla, ja que creiem que s’ha de seguir potenciant el centre en la Fira. No preveiem, de moment, diversificar i obrir nous espais fins que no consolidem una massa crítica de gent al centre. Només l’automoció la mantenim al Pèlag perquè és el lloc ideal. Una automoció, per cert, que enguany creix i guanya metres quadrats, el que és un bon termòmetre de la perspectiva econòmica.


— Fa tres anys es va traslladar l’espai gastronòmic a la Rambla. Està funcionant bé el canvi?

— Aquest trasllat es va fer pel mateix que deia, teníem diferents espais i algun d’ells, com el centre, es quedava sense visitants. Pensant en el conjunt de l’atractiu de la Fira vam trobar preferible concentrar l’activitat perquè uns atractius poguessin beneficiar els altres. Les crítiques dels expositors i dels visitants són els que ens marcaran la línia per anar fent rectificacions. L’any passat la gent va valorar bé en general l’espai gastronòmic, però algun dels punts de queixa va ser que, potser, quedava petit. Per això aquest any mirem de donar-li més espai, amb un canvi de distribució dels estands, per fer que la gent estigui més còmode.

 

— Estan consolidats els espais de La Fira d’Abans i el ‘Handmade’?

— Són dos espais amb motivacions diferents. La Fira d’Abans és, més aviat, un element simbòlic, que busca fer atractiu el certamen pels més petits i que vol ser un recordatori de la fira del segle XIX. No vol ser un pilar de la fira. L’espai ‘Handmade’ és diferent, ja que es tracta d’una realitat econòmica incipient tant de produir com de comprar, i que està molt lligat al reciclatge. Hi ha un moviment de persones que s’hi dedica i de persones que s’hi interessa i compra. Compleix aquest objectiu de donar a conèixer tots els sectors econòmics que tenim al Vendrell.

 

— Un altre canvi ha estat l’eliminació del dia festiu local, però això es va fer acompanyat de la reducció d’un dia de la Fira. Té sentit si el que es volia és que els comerços es beneficiïn dels visitants que venen al certamen?

— Nosaltres no estàvem prou satisfets amb el concepte de la Fira estrictament com a vessant cultural i lúdic, i crèiem que li havíem de donar un sentit fonamentalment econòmic, sense impedir, lògicament, que les entitats culturals tinguin el seu pes important. Ens trobàvem que molta gent podia agafar aquests dies com unes vacances i se’ns buidava el centre del Vendrell. Era una contradicció tenir la Rambla plena d’estands i els carrers del costat buits. Vam mirar diverses opcions i vam triar aquesta. S’ha de deixar que passin uns anys perquè podem valorar amb prou dades la conveniència o no d’aquest dia festiu.


—Tots aquests canvis no poden afeblir l’apartat multisectorial?

— No, els estands del multisectorial segueixen venint. Nosaltres entenem que si trobem més atractius, ells també se’n beneficien. Si només fem fira multisectorial, al final ens queda molt limitat, per això volem diversificar l’oferta. Fins que no tinguem algun element que sigui prou important per si mateix hem d’intentar que, entre tots, tinguem una fira prou atractiva. Per això apostem per una multifira en el sentit de multioferta.

 

— Com creus que hauria de ser la fira d’aquí a cinc o deu anys?

— Amb molta gent i molta participació, que voldria dir que hem trobat aquests elements prou atractius perquè la gent hi participi. Per això, hauria de ser una fira molt lligada a la realitat i al moment, el pes de les noves tecnologies ha de ser cada cop més important. El multisectorial tenia sentit quan no hi havia prou diversitat d’oferta al poble, i que una vegada a l’any et venia una altra cosa com a novetat. Això ara ja no té sentit, perquè obrim l’ordinador o el mòbil i tenim tota l’oferta a un ‘clic’, per això hem de fer una fira vivencial, per participar en tot el que s’ofereix.Comentaris
ppet
On es el `palau firal que prometia l'Ajuntament fa uns anys ? Només es falta de pressupost o es falta d'iniciativa ?

envia el comentari