La baixa creació de noves empreses resta competitivitat al Baix Penedès

La comarca cau quatre llocs a l'Índex de Competitivitat de la Federació Empresarial del Gran Penedès
El polígon de Les Planes Baixes de la Bisbal. | BP Diari

 

El Baix Penedès no surt del sotrac en termes econòmics i perd quatre llocs a l'índex de Competitivitat que analitza periòdicament la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP), situant-se al 20è lloc de les comarques catalanes. Aquestes són, precisament, les posicions que havia guanyat en els dos darrers anys. Tot i que la comarca manté l'elevat dinamisme en termes d'ocupació, per contra, la creació d'empresa resta competitivitat a la comarca, segons el document presentat aquesta setmana.


La creació neta d'empreses i el volum de societats constituïdes al Baix Penedès, tot i que millora, ho fa a ritmes inferiors al del conjunt de comarques catalanes, perdent posicions relatives. Així, la creació neta d'empreses passa del 3,9% interanual el 2015 al 2,2% el 2016, passant de la 5a a la 15a posició. La introducció de l'indicador que analitza les societats constituïdes també resta competitivitat a la comarca en aquest factor, atès que el Baix Penedès se situa entre les comarques amb un pitjor registre (la 28a) i el nombre d'empreses i de treballadors autònoms en relació a la població segueixen sent de les més baixes de Catalunya (la 42a i 40a respectivament) i es manté com una debilitat estructural de l'economia comarcal.

 

En l'apartat d'infraestructures, els avenços en el desplegament de la fibra òptica han estat més aviat escassos, en un any en què s'ha produït una important millora en el conjunt de comarques catalanes. La disponibilitat de sòl també perd fortalesa com a avantatge competitiu de la comarca. Segons l'Índex, la progressiva reducció del sòl urbà vacant i els preus en són la causa.


Per contra, tots els indicadors d'innovació i tecnologia mostren una millora progressiva. Tanmateix, en aquest capítol el retrocés de tres posicions es deu al comportament discret que obté la comarca en relació amb la protecció de les innovacions, que no es contemplaven en l'edició anterior. Es redueix el desequilibri entre l'activitat productiva i residencial, millorant la relació llocs de treball població i reduint significativament la incidència de l'atur. L'accessibilitat als mercats segueix sent el principal factor de competitivitat de la comarca.

 

El Baix Penedès presenta el pitjor comportament de les comarques del Penedès, ja que el Garraf manté la novena posició i l'Alt Penedès escala fins a la tretzena. La present edició representa la 13a en la sèrie de l'Índex de Competitivitat Territorial, impulsat fins a la darrera edició per l'Associació d'Empresaris de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf (ADEPG). Per a l'edició actual, l'elaboració de l'informe esdevé per primer cop un projecte comú de les entitats patronals més destacades del territori, l'ADEPG i la UEP (Unió Empresarial del Penedès). Del procés d'integració de les dues entitats, neix la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP), del que es deriva la nova denominació de l'Índex, que es converteix enguany en l'Índex ADEPG/FEGP, adquirint major representativitat sobre el territori que és objecte d'anàlisi.Comentaris
ppet
Perquè no es creen empreses? Llavors perque serveixen entitats tipus L'Eina del Vendrell. Molt fàcil resposta ; per enxufar a la gent dels seus partits.
XXXXX
Destinen més recursos a la part musical (segons una regidora de l’ajuntament això ens dona prestigi), que donar bones condicions per a la creació d’empreses.
barret
L'únic que saben fer els de l'Eina son plans d'ocupació que venen d'altres organismes. Indústra a la comarca, O,

envia el comentari