La gran oportunitat de la indústria al Baix Penedès

La comarca es troba en una situació òptima per donar resposta a la cerca de sòl industrial | El repte clau és resoldre les mancances dels polígons
El polígon dels Masets de Bellvei.
El polígon dels Masets, a Bellvei. | BP Diari

 

Des de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) ho tenen clar, el Baix Penedès es troba davant de la seva gran oportunitat per al desenvolupament de la indústria. Una oportunitat que pot donar un impuls econòmic vital a una comarca deprimida, que fa anys que té la taxa d’atur més alta de Catalunya i se sustenta bàsicament en la construcció i el turisme. La dinàmica actual de la indústria suposa una oportunitat d’or per diversificar l’economia en els pròxims anys.

 

«El comerç electrònic i el transport de mercaderies demanen molta logística i tecnologia, per la qual cosa fa falta molt de sòl industrial», apunta Isidre Also, secretari general de la FEGP, que afegeix que aquest sòl industrial ja escasseja a l’àrea metropolitana de Barcelona, «amb el qual s’està produint una onada expansiva d’empreses cap al sud». En aquest context, el Baix Penedès «és una de les comarques millor posicionades per donar resposta a aquesta necessitat, per la quantitat de sòl industrial i polígons que té, una cosa que, per exemple, el Garraf no pot oferir», afirma Also.


El repte d'adaptar els polígons

La comarca té actualment 900 metres quadrats de polígons, sense comptar el Logis Penedès. Però per aprofitar aquesta oportunitat, cal que aquests estiguin en les millors condicions possibles. Segons la FEGP, el repte ara és «adaptar els polígons del Baix Penedès —alguns dels quals estan obsolets— a aquestes necessitats que tenen les empreses». Si això es fa bé, el Baix Penedès «ja no haurà de remar, només haurà de desplegar la vela i avançar», afirmen gràficament.

 

Per identificar i resoldre les mancances que presenten els polígons de la comarca, des del Consell Comarcal del Baix Penedès s’ha impulsat un Pla de Polígons, que sorgeix del pla estratègic que s’està desenvolupant. Fins a finals d’any, «una empresa externa analitzarà les condicions, necessitats i mancances dels diferents polígons de la comarca, per saber com estan, quines millores necessiten i què podem oferir a les empreses quan vinguin buscant espai», explica la presidenta del Consell, Eva Serramià.

 

El polígon de les Planes Baixes, a la Bisbal.
El polígon de les Planes Baixes, a la Bisbal. | BP Diari

L'energia i un lobby empresarial

Serramià destaca que els polígons de la comarca «en general són petits, fruit d’unes dinàmiques concretes dels municipis, i tenen condicions molt diferents». Alguns tenen fibra i altres no. Alguns presenten problemes de potència energètica que cal resoldre de manera imperiosa. La construcció de l’esperada línia soterrada de Banyeres és clau perquè la potència arribi als polígons de Banyeres, la Bisbal i l’Albornar. També hi ha mancances, en aquest sentit, a l’eix de l’N-340, als polígons del Vendrell i Bellvei.

 

«Les connexions energètiques són extremadament cares, som presoners d’empreses que posen el preu que volen per una instal·lació que és molt necessària», lamenta Serramià, que creu que els ajuntaments «podrien fer més força en aquest sentit, ja que són els que autoritzen les connexions». La presidenta del Consell també troba necessari que hi hagi «una associació d’empreses que faci de lobby, i que pugui pressionar davant les administracions» i, en general, que el sector públic i el privat vagin «més junts, també en la formació de les persones que després hauran de treballar en aquestes empreses».

 

Menys reticències de la comarca

La presidenta del Consell està convençuda que actualment hi ha una millor predisposició dels diferents actors de la comarca vers el desenvolupament dels polígons, i el sector logístic, especialment en el que fa referència a la superfície del Logis Penedès, que dotze anys enrere havia causat molt de rebuig. «Hi ha menys reticències que anys enrere», assegura Serramià. Des de la Generalitat ja han mostrat la seva intenció de desplegar aquest espai per fases, assegurant que algunes empreses han mostrat el seu interès per instal·lar-s’hi. El Baix Penedès es troba, doncs, davant d’una oportunitat d’or que podria donar un impuls clau a l’economia comarcal i a la creació de llocs de treball, i a les seves mans es troba saber aprofitar-ho o no.

 

Kiabi té la nau al polígon Les Planes Baixes de la Bisbal.
Kiabi ha ofert 200 llocs de treball a la Bisbal. | Ajuntament de la Bisbal del Penedès


Comentaris

envia el comentari